Zdravstveni sistem otkriva kršenje vezano za onlajn praćenje podataka

Zdravstveni sistem otkriva kršenje vezano za onlajn praćenje podataka

ČIKAGO – Lični zdravstveni podaci do 3 miliona pacijenata u Ilinoisu i Viskonsinu su možda bili izloženi spoljnim kompanijama kroz tehnologiju praćenja koja se koristi na veb stranici elektronskih zdravstvenih kartona velikog bolničkog sistema, preneo je Asošijeted pres.

Advocate Aurora Health, koja upravlja sa 27 bolnica, navodi u saopštenju da je povreda možda otkrila informacije uključujući lekara pacijenata, vrstu termina ili medicinske procedure, datume i lokacije zakazanih sastanaka i IP adrese.

Sistem je rekao da je njegova istraga otkrila da nisu uključeni broj socijalnog osiguranja, finansijske informacije ili brojevi kreditnih i debitnih kartica.

Sistem je za kršenje okrivio upotrebu piksela – računarskog koda koji prikuplja informacije o tome kako korisnik stupa u interakciju sa veb lokacijom – uključujući proizvode koje su razvili Gugl i Facebook-ova matična kompanija Meta koji prikupljene podatke čine dostupnim tim kompanijama.

„Malo je verovatno da će ovi pikseli dovesti do krađe identiteta ili bilo kakve finansijske štete, a mi nemamo dokaza o zloupotrebi ili incidentima prevare koji proizilaze iz ovog incidenta“, navodi se u saopštenju. „Ipak, mi uvek podstičemo pacijente da redovno pregledaju svoje finansijske račune i odmah prijave svaku sumnjivu, neprepoznatu ili netačnu aktivnost.

Upotreba piksela u industriji zdravstvene zaštite naišla je na široku kritiku od strane zagovornika privatnosti koji upozoravaju da upotreba tehnologije krši savezni zakon o privatnosti pacijenata.

Izveštaj koji je u junu objavio The Markup otkrio je da mnoge od najboljih bolnica u zemlji koriste Meta Pikel, prikupljajući i šaljući osetljive informacije o pacijentima kompaniji društvenih medija.

U izjavi advokata Aurora Health nije precizirano šta je pokrenulo njenu odluku da objavi svoju upotrebu piksela na sajtu MiChart gde pacijenti zakazuju sastanke, komuniciraju sa kancelarijama provajdera i gledaju rezultate testova. U saopštenju se navodi da je zdravstveni sistem onemogućio ili uklonio sve piksele i da nastavlja internu istragu.

Zdravstveni sistem je u petak obavestio Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga o kršenju koje je uticalo na do 3 miliona pacijenata, prema javnom dnevniku agencije o njenim istragama.

Nikolson Prajs, profesor prava sa fokusom na inovacije u zdravstvu na Univerzitetu u Mičigenu, rekao je da je ova najava podsetnik da su zdravstvene informacije često manje zaštićene nego što se američki potrošači nadaju.

„Pacijenti gledaju na ove sajtove za prijavu kao na mesto gde se vide posebno privatne informacije“, rekao je Price. „Zato je više iznenađujuće (za njih) da saznaju o ovoj vrsti tehnologije praćenja koja se tamo koristi.“