Ruski sud naložio hapšenje novinarke Marine Ovsjanikove

Ruski sud naložio hapšenje novinarke Marine Ovsjanikove

Ruski sud je u četvrtak naložio hapšenje televizijske novinarke Marine Ovsjanikove, javila je novinska agencija Interfaks, više od šest meseci nakon što je ona u etru postavila natpis da Kremlj laže o ratu u Ukrajini, preneo je Rojters.

Ovsiannikova je već pobegla iz Rusije, rekao je ove nedelje njen advokat, nakon što je odbio da se pridržava mera kućnog pritvora kojima je bila podvrgnuta.

„Što se tiče Ovsjanikove, sud joj je odredio pritvor od mesec dana i 29 dana, koji je izrečen od trenutka izručenja optužene Ruskoj Federaciji ili od trenutka njenog hapšenja u Ruskoj Federaciji“, citira Interfaks zvaničnike suda. govoreći.

Rečeno je da je sud ranije ovog meseca odbio zahtev istražitelja da izdaju nalog za hapšenje.

Ovsjanikova je ranije bila podvrgnuta kućnom pritvoru zbog optužbi za širenje lažnih informacija o oružanim snagama nakon što je organizovala jednolični protest u blizini Kremlja. Snage bezbednosti izvršile su raciju u njenoj kući u avgustu.

Ovsjanikova se suočava sa do 10 godina zatvora u skladu sa pravilima o širenju lažnih informacija koje je parlament odobrio nakon početka sukoba 24. februara. Ona je u onlajn objavi ovog meseca rekla da je pobegla jer nije imala slučaj da odgovori.

Ovsjanikova, rođena u Ukrajini, uletela je na studijsku platformu ruske televizije Prvi kanal tokom direktnog prenosa u martu držeći plakat sa natpisom „Nema rata. Zaustavite rat“.