SAD: Iranske trupe izvode udare dronovima sa Krima

SAD: Iranske trupe izvode udare dronovima sa Krima

Iranske trupe su „direktno angažovane na terenu“ na Krimu, podržavajući udare ruskih bespilotnih letelica, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima u četvrtak.

„Informacije koje imamo su da su Iranci postavili trenere i tehničku podršku na Krimu, ali Rusi su ti koji pilotiraju“, precizirao je Kirbi, dodajući da je samo „relativno mali broj“ iranskog osoblja stigao u Rusiju. . On nije objasnio odakle je došla informacija.

SAD su više puta optuživale Iran da prodaje bespilotne letelice samoubice Rusiji, koja koristi letjelice kamikaze za napad na infrastrukturu i vojne ciljeve u Ukrajini. Slike srušenih dronova Geran-2 smatraju se dokazom da potiču iz Irana, s obzirom na njihovu sličnost sa modelom Shahed-136 te zemlje.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Rusija kupila čak 2.400 bespilotnih vozila, odlučivši da prekine diplomatske odnose sa Iranom zbog navodnog snabdevanja svog neprijatelja. Kijev je takođe pokušao da dodatno uvuče Izrael u sukob, tvrdeći da bi trebalo da proda Ukrajini svoje cenjene raketne odbrambene sisteme jer njihov zakleti neprijatelj – Iran – navodno prodaje dronove drugoj strani.

Dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov insistirao da je svo oružje koje se koristi u Ukrajini rusko poreklo, a Iran je takođe negirao da snabdeva oružjem, EU je u četvrtak uvela nove sankcije iranskom proizvođaču bespilotnih letelica Shahed Aviation Industries zbog navodnog podržavanja ruske vojne operacije u Ukrajini. . SAD su takođe optužile tu zemlju da je prekršila embargo UN na izvoz oružja iz 2015.

U poslednjih mesec dana, Bajdenova administracija se bavila pokušajem postizanja novog nuklearnog sporazuma sa Iranom do podrške demonstrantima za promenu režima u zemlji nakon smrti 22-godišnjeg Mahse Aminija u policijskom pritvoru. Dok Vašington tvrdi da „poziva režim na odgovornost“ i veruje da su protesti borba za prava žena, Teheran je optužio i SAD i Izrael da su rukovodili demonstracijama, među čijim liderima je i dugogodišnji radnik američke vlade izdanje Glas Persije koji živi u SAD.