Stopa samoubistava u američkoj vojsci opada

Stopa samoubistava u američkoj vojsci opada

VAŠINGTON – Stopa samoubistava među pripadnicima aktivnih službi smanjena je za više od 15 odsto između 2020. i 2021. godine, navodi se u novom izveštaju Pentagona objavljenom u četvrtak, iako su zvaničnici rekli da je potrebno više vremena da se vidi da li je to signaliziralo da se desila prava promena, piše Rojters.

Američka vojska je poslednjih godina doživela niz samoubistava koja su privukla nacionalnu pažnju, uključujući klaster na Aljasci, gde pripadnici službi moraju da se nose sa geografskom izolacijom i hladnim vremenom, kao i među članovima posade nosača aviona Džordž Vašington.

Godišnji izveštaj Pentagona otkrio je da, iako je stopa smanjena od 2020. do 2021. godine, došlo je do postepenog povećanja stope samoubistava između 2011. i 2021.

„Iako smo oprezno ohrabreni padom ovih brojeva, jedna godina nije dovoljno vremena da procenimo stvarnu promenu“, rekla je novinarima Elizabet Foster, izvršna direktorka Pentagonove kancelarije za otpornost sile.

„Moramo da vidimo održivo, dugoročno smanjenje stope samoubistava da bismo znali da li napredujemo“, dodala je ona.

U izveštaju se navodi da je stopa samoubistava u 2021. bila 24,3 na 100.000 pripadnika vojske, što je pad u odnosu na 28,7 na 100.000 pripadnika prethodne godine.

Sve vojne službe, osim vojske, zabeležile su pad stope samoubistava između 2020. i 2021. godine.

Vojska je saopštila da je broj samoubistava u porastu u to vreme u 2022. godini opadao.

U izveštaju se navodi da je velika većina, oko 67 odsto samoubistava izvršena vatrenim oružjem.