Kevin Spejsi pobedio u građanskom postupku za seksualno zlostavljanje

Kevin Spejsi pobedio u građanskom postupku za seksualno zlostavljanje

Kevin Spejsi je u četvrtak oslobođen optužbe za seksualno zlostavljanje nakon što su porotnici na građanskom suđenju na Menhetnu utvrdili da njegov tužilac nije dokazao svoju tvrdnju da je oskarovac napravio neželjeni seksualni napad na njega kada je imao 14 godina, prenosi Rojters.

Presuda je usledila nakon tronedeljnog suđenja u saveznom sudu na Menhetnu i doneta je otprilike dva sata nakon što su porotnici počeli da raspravljaju.

Entoni Rap, koji sada ima 50 godina, svedoči da se Spejsi popeo na njega na krevet i pritisnuo njegove prepone u Rapov kuk dok nije uspeo da se oslobodi. Spejsi je negirao optužbe na tribini i rekao da nikada nije bio sam sa Rapom.

Uplakani Spejsi se nakratko pojavio u hodniku ispred sudnice, ali se vratio unutra.

Tokom završnih reči u četvrtak, Rapov advokat je pozvao porotnike da diskredituju Spejsijevo sećanje na događaje.

„To je nedosledno. Nije vredno vašeg verovanja“, rekao je advokat Richard Steigman, navodeći ono što je tvrdio da su praznine u Spejsijevom sećanju i promene u njegovom sećanju.

Steigman je odbio komentar nakon presude.

Spejsijev advokat, Dženifer Keler, tvrdila je tokom svojih završnih reči da je Rapova priča izmišljotina. Iznela je nekoliko teorija zašto je Rapp možda lagao, uključujući želju za pažnjom ili ljubomoru na Spejsijev glumački uspeh.

„Gospodin Rap dobija više pažnje na ovom suđenju nego što je imao tokom celog svog glumačkog života“, rekao je Keler.

Spejsijevi advokati izneli su nekoliko teorija zašto je Rapp možda lagao, uključujući želju za pažnjom ili ljubomoru na Spejsijev glumački uspeh.

Spejsi je osvojio Oskare za uloge u filmovima „Američka lepotica“ i „Uobičajeni osumnjičeni“, ali je njegova karijera uglavnom prekinuta nakon što ga je više od 20 muškaraca optužilo za seksualno nedolično ponašanje.

Netfliks (NFLKS.O) ga je izbacio iz svoje političke dramske serije „Kuća od karata“, a Kristofer Plamer ga je zamenio u ulozi Džej Pola Getija u „Sav novac sveta“ nedeljama pre planiranog prikazivanja filma 2017. godine.

Suđenje u saveznom sudu na Menhetnu počelo je 6. oktobra, nešto manje od pet godina nakon što je Spejsijeva karijera prekinuta optužbama za seksualno nedolično ponašanje u ranim danima pokreta #MeToo, koji je podsticao žene da govore o seksualnom zlostavljanju od strane poznatih i moćnih ljudi. Muškarci su se takođe oglasili sa tvrdnjama o zlostavljanju.

Spejsi je negirao bilo kakvo nedolično ponašanje.

Keler je pozvao porotnike da ignorišu seksualnu politiku slučaja.

„Ovo nije timski sport gde ste ili na strani MeToo-a ili na drugoj strani“, rekao je Keler.

Rapp je tužio Spejsija za nanošenje štete i namerno nanošenje emocionalnog stresa u novembru 2020.

Tokom suđenja, sudija Luis A. Kaplan je odbacio tužbu za emocionalnu nevolju, ali je dozvolio nastavak ostatka tužbe.

Spejsi se suočava sa krivičnim suđenjem u Londonu sledeće godine nakon što se izjasnio da nije kriv po pet optužbi za seksualni prestup zbog navodnih napada između 2005. i 2013. godine.