Poslednje suđenje Harviju Vajnštajnu

Poslednje suđenje Harviju Vajnštajnu

LOS ANĐELES- Porota od devet muškaraca i tri žene zasedala je u četvrtak na suđenju Harviju Vajnstinu za silovanje i seksualno zlostavljanje u Los Anđelesu, izvestio je Asošijeted pres.

Oni su izabrani u procesu od oko šest dana iz grupe od 225 potencijalnih porotnika koji su pozvani prošle nedelje.

Sudija i advokati još treba da postave 10 zamenika porotnika, a proces će se nastaviti u četvrtak popodne. Očekuje se da će uvodne reči u predmetu početi u ponedeljak.

Ovaj 70-godišnji bivši filmski mogul, koji već služi 23-godišnju kaznu nakon osude 2020. godine u Njujorku, izjasnio se u Los Anđelesu da nije kriv po četiri tačke za silovanje i sedam drugih tačaka za seksualni napad.

Pošto su njihovi lični podaci otkriveni uglavnom u upitnicima koji ostaju zapečaćeni, malo se zna o 12 porotnika koji će odlučivati o Vajnštajnovoj krivici. Onima koji su sedeli postavljeno je nekoliko pitanja na sudu.

Činilo se da su njihove starosti uglavnom između 40 i 70 godina. Činilo se da je nekoliko njih bilo starije od toga, a jedan muškarac je izgledao u ranim do srednjim dvadesetim. Od tri žene, dve su starije, a jedna izgleda da ima oko 30 godina.

Jedna od žena je tokom procesa selekcije rekla da je „na ogradi“ o pokretu #MeToo.

„Verujem većini žena, ali ne nužno svim“, rekla je ona.

Drugi, stariji čovek, ima ćerku koja je advokat. „Imam veliko poštovanje prema obe strane stola i našem sistemu pravde“, rekao je jednom od Vajnštajnovih advokata.

Izrazio je izvesnu sumnju da li bi mogao da pronađe osuđujuću presudu u slučaju seksualnog napada bez DNK dokaza, kojih u ovom suđenju nema.

„To je nekako dvosmisleno pitanje“, rekao je porotnik. „Sve zavisi od vrste napada.“

Drugi čovek je rekao da se ne brine da će dobiti tugu od porodice, prijatelja ili saradnika ako saznaju da je vratio nevinu presudu protiv Vajnstina.