Lider italijanskog „Pokreta 5 zvezdica“ protiv vojne pomoći Ukrajini

Lider italijanskog „Pokreta 5 zvezdica“ protiv vojne pomoći Ukrajini

Lider italijanske populističke partije „Pokret 5 zvezda“ Đuzepe Konte je posle konsultacija sa predsednikom Serđom Matarelom o formiranju vlade u četvrtak rekao da se protivi daljem snabdevanju Ukrajine vojnom pomoći, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na La Repubblica.

„Odlazeća vlada nije čak prihvatila ni protivljenje parlamenta slanju oružja Ukrajini. SAD objavljuju vojni teret na svojim veb stranicama. Naš stav je jasan: mislimo da su sada potrebni mirovni pregovori“, rekao je Konte.

On je dodao da ne smatra prioritetom da Italija podrži Ukrajinu oružjem, kao što to čine „zemlje poput SAD“.

Na pitanje da li će Pokret 5 zvezdica glasati protiv slanja oružja Kijevu, Konte je odgovorio: „Više nije neophodno da Italija šalje oružje“.

Podsetimo, upravo je Đuzepe Konte u parlamentu prethodnog saziva pokrenuo raspravu u Senatu o prekidu vojne pomoći Ukrajini. Ali tada njegov stav nije podržala većina senatora.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 25. septembra „Pokret 5 zvezdica“ zauzeo je treće mesto, osvojivši nešto više od 15 odsto glasova. Stranka neće biti deo vladajuće koalicije, ali ima 52 mesta u Domu poslanika i 28 mesta u Senatu (otprilike jedna osmina svakog doma), što bi moglo da igra važnu ulogu tokom glasanja.

Posle izbora u Italiji počela je promena vlasti, a neka od prvih imenovanja nove koalicije u Italiji alarmantni su signal za Ukrajinu.