Zelenski: Rusi minirali HE Kahovka, potrebna je međunarodna posmatračka misija

Zelenski: Rusi minirali HE Kahovka, potrebna je međunarodna posmatračka misija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ruski osvajači minirali hidroelektranu Kahovka i da se spremaju da izvrše teroristički napad. Takođe je pozvao da se u elektranu pošalje međunarodna posmatračka misija, izjavio je Zelenski u obraćanju Evropskom savetu, prenosi Ukrinform.

„Rusija namerno stvara teren za katastrofu velikih razmera na jugu Ukrajine. Imamo informacije da su ruski teroristi minirali branu i agregate hidroelektrane Kahovka“, rekao je on.

On je dodao da je HE Kahovka veliki energetski objekat, a njena brana sadrži oko 18 miliona kubnih metara vode. „Ako ruski teroristi dignu u vazduh ovu branu, više od 80 naselja, uključujući Herson, biće u zoni brzih poplava. Stotine, stotine hiljada ljudi mogu biti pogođene“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, vodosnabdevanje velikog dela južne Ukrajine može biti uništeno.

Zelenski je rekao da bi ovaj ruski teroristički napad mogao da ostavi Zaporošku nuklearnu elektranu bez vode za hlađenje, jer se voda za ZNPP uzima iz rezervoara Kahovka.

Osim toga, napomenuo je da će čak i rad kanala, koji je izgrađen za snabdevanje Krima vodom i o kome se povremeno navodno „brine“ Moskva, biti potpuno uništen.

„Prema našim saznanjima, Rusija je već pripremila sve za izvršenje ovog terorističkog napada. Ukrajinski radnici su izbačeni iz stanice Kahovka – tamo ostaju samo ruski državljani. Oni imaju potpunu kontrolu nad stanicom. Neophodno je hitno delovati kako bi Rusija nema mogućnosti da realizuje ovu katastrofu. Potrebna je međunarodna posmatračka misija u HE Kahovka. Neophodno je vratiti ukrajinsko osoblje tamo i obezbediti trenutno i profesionalno deminiranje agregata i brane“, rekao je Zelenski.

On je dodao da Rusija to čini da bi organizovala još jednu operaciju pod lažnom zastavom – da bi izvršila teroristički napad i za to okrivila Ukrajinu.

„Znamo da ovu teritoriju kontrolišu okupatori i ono za šta su oni već bili sposobni. Oni sami neće stati ni pred čim. Ali mi ih možemo zaustaviti. Možemo zaustaviti nastanak katastrofalnih posledica. Možemo, i zato moramo!“ rekao je Zelenski.

U suprotnom, primetio je, razorne ekološke, humanitarne posledice ovog pojedinačnog ruskog terorističkog napada mogu postati takve da će se nazvati „istorijskom katastrofom“.