Muškarac iz Kalifornije optužen za 3 ubistva povezana sa serijskim ubicom

Muškarac iz Kalifornije optužen za 3 ubistva povezana sa serijskim ubicom

STOKTON, Kalifornija – Tužioci su u utorak optužili muškarca iz severne Kalifornije da je ubio trojicu muškaraca za koje je policija rekla da su među šest žrtava koje je ubio serijski ubica u poslednjih godinu i po dana, preneo je Asošijeted pres.

Vesli Braunli (43) uhapšen je u subotu pod sumnjom da je ubio šest muškaraca i ranio jednu ženu u seriji pucnjava iz aprila 2021. Policija ga je nadgledala u subotu dok je vozio ulicama Stoktona, naoružan pištoljem a takođe sumnjaju da je možda bio „u lovu“ na sledeću žrtvu.

Okružno tužilaštvo San Hoakin podnelo je u utorak tri tačke optužnice za ubistvo, jednu za prestupnika koji je posedovao vatreno oružje i jednu za posedovanje municije. Braunli, vozač kamiona, trenutno je optužen samo za tri poslednja ubistva koja su se dogodila u Stoktonu.

Okružni tužilac Tori Verber Salazar rekla je da očekuje da će podići dodatne optužbe za još dva ubistva u Stoktonu, kao i za pokušaj ubistva. Još jedno ubistvo dogodilo se prošle godine u Oaklandu, koji se nalazi u okrugu Alameda.

„Postoje neki ljudi koji su jednostavno previše opasni da bi delili ulice sa vama i sa mnom“, rekao je Verber Salazar na konferenciji za novinare nakon Braunlijeve optužbe.

Detektivi još uvek traže savete od javnosti jer bi Braunli mogao biti povezan sa još zločina, rekao je šef policije Stoktona Stenli Mekfeden.

„Ostaćemo uporni, ne znamo koliko slučajeva ima“, rekao je Mekfaden.

Vatreno oružje pronađeno u Braunlijevom posedu tokom njegovog hapšenja je sličnog kalibra kao ono koje je korišćeno u nasilju. Vlasti veruju da je isti pištolj korišćen u ubistvima trojice muškaraca i testiraju ga kako bi utvrdili da li je korišćen i u drugim pucnjavama.

Verber Salazar nije hteo da kaže da li je Braunli lično poznavao neku od žrtava.

Nije odmah poznato da li Braunli ima advokata koji može da komentariše u njegovo ime. On se nalazi u zatvoru bez kaucije.

Vlasti su ranije opisale osumnjičenog — koji je sada identifikovan kao Braunli — kao serijskog ubicu koji je bio „na misiji“, ali izgleda da nije imao jasan motiv koga je ciljao za svoje zločine. Istražitelji su rekli da su balistički testovi i video dokazi povezali pucnjavu.

Pet muškaraca ubijenih u Stoktonu ove godine bili su Paul Iav, 35, koji je umro 8. jula; Salvador Debudei Jr., 43, koji je umro 11. avgusta; Jonathan Hernandez Rodriguez, 21, koji je umro 30. avgusta; Huan Kruz, 52, koji je preminuo 21. septembra; i Lorens Lopez stariji, 54, koji je umro 27. septembra. Huan Vaskez Serano, 39, ubijen je u Oklandu 10. aprila 2021, a Nataša LaTur, 46, ubijena je u Stoktonu 16. aprila te godine, ali je preživela.

Krivična prijava podneta u utorak navodi samo optužbe za ubistva Rodrigeza, Kruza i Lopeza.

Braunli ima kriminalnu istoriju koja uključuje saobraćajne prekršaje i osude za zločine protiv droge koja seže do hapšenja kada je imao 15 godina, navodi The East Bay Times. Poslednji put je pušten iz uslovne slobode 2006. godine.