Finski nuklearni reaktor OL3 rizikuje više odlaganja

Finski nuklearni reaktor OL3 rizikuje više odlaganja

OSLO – Otkriveno je oštećenje na pumpama za napojnu vodu finskog nuklearnog reaktora Olkiluoto 3 (OL3) tokom radova na održavanju, što će verovatno odložiti puštanje u rad postrojenja i početak redovne proizvodnje, rekao je operater TVO u utorak, izvestio je Rojters.

Oštećenje najvećeg evropskog nuklearnog reaktora je nazadovanje za Finsku, gde je nacionalni operater mreže upozorio na potencijalne nestanke struje u predstojećoj zimi ako OL3 ne bude mogao pouzdano da snabdeva strujom.

Uvoz električne energije u Finsku iz Rusije prestao je u maju nakon što je rusko preduzeće Inter RAO saopštilo da nije plaćeno za električnu energiju koju je prodalo, što je povećalo potrebu Finske za proizvodnjom OL3.

U izgradnji od 2005. godine, OL3 je prvobitno trebalo da počne sa radom 2009. godine, ali se suočio sa nekoliko tehničkih grešaka, što je izazvalo skupa odlaganja i dugu pravnu bitku.

TVO je saopštio da se najnoviji problem dogodio u pumpama koje se nalaze na takozvanom turbinskom ostrvu u srcu proizvodnje energije nuklearnog reaktora, gde se voda iz njegovog rezervoara napojne vode pumpa u generatore pare.

Iako bi šteta „najverovatnije“ uticala na planirano puštanje reaktora u rad, još nije jasno koliko će dugo trajati bilo kakvo odlaganje, rekao je TVO.

Probna proizvodnja na OL3 počela je ove godine, a redovna proizvodnja električne energije u reaktoru trebalo je da počne 14. decembra, saopštio je TVO.

„Oštećenja otkrivena na pumpama nemaju uticaja na nuklearnu bezbednost“, saopštila je kompanija na svom sajtu.