Meksički poslanik meta špijunskog softvera Pegasus

Meksički poslanik meta špijunskog softvera Pegasus

MEKSIKO SITI – Meksički opozicioni kongresmen Agustin Basave Alanis rekao je u utorak da je njegov telefon zaražen Pegazom, četvrtim navodnim slučajem primene kontroverznog špijunskog softvera pod predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, koji je obećao da će prestati da ga koristi, prenosi Rojters.

Federalni poslanik Basave iz Građanskog pokreta levog centra u bogatom severnom gradu Montereju rekao je da je analiza vodećeg sajber čuvara Citizen Lab pronašla Pegaza na njegovom telefonu u septembru 2021.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi nalaze Citizen Lab-a.

Basaveova tvrdnja dolazi nakon što je ovog meseca izveštaj meksičke grupe za digitalna prava R3D pokazao da su telefoni dvojice novinara i jednog aktiviste zaraženi između 2019. i 2021.

Lopez Obrador, koji je preuzeo dužnost krajem 2018, negirao je da je špijunirao protivnike ili novinare kada su ga nedavno pitali o ova tri slučaja. On je dodao da je vojska obavljala obaveštajni rad, ali da to „nije špijuniranje“.

Iz njegove kancelarije nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar o Basave.

Pegasus pripada izraelskoj firmi za špijunski softver NSO Group, koja obično prodaje softver samo vladama ili organima za sprovođenje zakona.

„Ovo je veoma moćno sredstvo… kršenje mojih najličnijih prostora i komunikacija“, rekao je Basave za Rojters.

Sin poznatog opozicionog političara istog imena, Basave, blizak je gradonačelniku Montereja Luisu Donaldu Koloziju, čiji je otac, ikona dugo vladajuće Institucionalne revolucionarne partije (PRI), ubijen 1994. godine.

Kolosio se takođe smatra potencijalnim kandidatom za predsednika nakon što Lopez Obrador završi mandat 2024. godine.

Bašave je dodao da se nada da će istraga pokazati ko je odgovoran i sprečiti dalje hakove.

„Zabrinut sam oko nekažnjivosti i uslova da se ovako nešto izvuče“, rekao je on.

Na pitanje o Basaveovom slučaju, NSO Grupa je rekla da istrage Citizen Lab-a ne mogu da naprave razliku između NSO alata i drugog softvera za sajber obaveštajne podatke.

Citizen Lab je rekao da odbacuje tu tvrdnju.