Rusko-indijski poduhvat naoružanja postavlja izvozni cilj

Rusko-indijski poduhvat naoružanja postavlja izvozni cilj

Zajedničko preduzeće BrahMos Aerospace između Rusije i Indije ima za cilj da samostalno ispuni cilj premijera Narendre Modija o povećanju godišnjeg izvoza odbrane te južnoazijske zemlje na 5 milijardi dolara do 2025.

„Nadamo se da bi samo BrahMos Aerospace mogao da postigne tu cifru do tog vremena“, rekao je izvršni direktor kompanije Atul Rane za indijsku novinsku agenciju ANI u utorak. Dodao je: „Nadamo se da ćemo dobiti više narudžbi sa Filipina, a razgovaramo sa Vijetnamom, Malezijom i mnogim drugim zemljama o izvozu.

Indonezija je među ostalim potencijalnim kupcima supersoničnih krstarećih raketa ovog preduzeća. Ranije ove godine, BrahMos je rezervisao prodaju od 375 miliona dolara na Filipinima. Taj dogovor je bio za obalnu, protivbrodsku varijantu trenutnog raketnog sistema kompanije. BrahMos će obezbediti tri raketne baterije filipinskom marinskom korpusu, kao i usluge obuke i logističke podrške.

Prvo ispitivanje nove generacije projektila ovog preduzeća trebalo bi da se održi sredinom 2024. godine, što bi moglo otvoriti put za početak proizvodnje u novoj fabrici u državi Utar Pradeš već 2025. godine, rekao je Rejn. Novi model teži samo upola manje od trenutnih nuklearnih raketa ovog poduhvata, što znači da će avioni moći da nose više njih.

„NG {nekt generation} je naša glavna nada za budućnost u pogledu izvoza“, rekao je Rane.

Šef BrahMosa je rekao da je Indija dostigla 68% domaćih kapaciteta za proizvodnju trenutnih projektila u ovom poduhvatu, i da se nada da će na kraju postići 100% domaći sadržaj, ali će proizvodi kompanije nastaviti da se prodaju u partnerstvu sa Rusijom, kroz zajedničku operaciju 50-50 .

Pre početka izvozne prodaje ranije ove godine, BrahMos se za prihode oslanjao na indijsko vazduhoplovstvo, mornaricu i vojsku. Originalni projektil BrahMos, koji je prvi put testiran 2001. godine, može se lansirati sa kopna, vazduha ili mora i može da putuje tri puta brže od brzine zvuka.

Indija takođe proizvodi ruske borbene avione MiG i Su-30 po licenci sa Rusijom. Zemlje navodno razmatraju proizvodnju više ruskog naoružanja u Indiji. Modijeva administracija je prošle godine postavila cilj da poveća indijsku odbrambenu proizvodnju na 25 milijardi dolara, od čega bi oko 20% bilo izvezeno, do 2025.