Pentagon nije potvrdio prodaju dodatnih iranskih dronova i raketa Rusiji

Pentagon nije potvrdio prodaju dodatnih iranskih dronova i raketa Rusiji

Ministarstvo odbrane SAD trenutno nije u mogućnosti da potvrdi izveštaje da je Iran postigao sporazum sa Rusijom o prodaji raketa zemlja-zemlja i još više dronova, prenosi Evropska istina.

„Video sam izveštaje u medijima. Nemam nikakve informacije koje bi to potvrdile“, rekao je na brifingu u utorak rekao portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder.

Ranije u utorak, Rojters je izvestio da su se početkom oktobra iranski predstavnici u Moskvi složili da prebace više dronova i iranskih balističkih projektila sa povećanom preciznošću, uključujući rakete Fateh i Zolfaghar, u Rusku Federaciju.

Pojava iranskih raketa pored dronova u arsenalu Moskve u ratu sa Ukrajinom povećaće tenzije u odnosima Irana i SAD i drugih zapadnih sila.

Podsetimo, šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba predložio je predsedniku prekid diplomatskih odnosa sa Iranom zbog ruske upotrebe dronova protiv civilne infrastrukture Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je ranije saopštilo da Iran isporučuje Rusiji oružje za vođenje rata punog razmera, čini ga saučesnikom u agresiji i ratnim zločinima na teritoriji Ukrajine.

Kuleba je takođe pozvao na uvođenje sankcija Iranu tokom obraćanja šefovima spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije.