Objavljene prve fotografije oštećenja Severnog toka

Objavljene prve fotografije oštećenja Severnog toka

Švedski list Ekpressen objavio je u utorak prve podvodne fotografije pokidanog gasovoda Severni tok 1. Gasovod Rusija-Nemačka kritično je oštećen u činu očigledne sabotaže prošlog meseca.

Video snimak, snimljen 80 metara ispod površine Baltičkog mora, pokazuje dugačke suze u morskom dnu koje vode do eksplodirane cevi. Nedostaje najmanje 50 metara čelične cevi ojačane betonom, izvestile su švedske novine.

Gasovodi Severni tok 1 i 2 – koji su izgrađeni da isporučuju ruski prirodni gas direktno u Nemačku – naglo su izgubili pritisak 26. septembra, nakon serije podvodnih eksplozija kod danskog ostrva Bornholm, unutar ekonomskih zona Danske i Švedske.

Nemačka, Danska i Švedska sprovode odvojene istrage o eksplozijama, a u preliminarnom izveštaju policije Kopenhagena u utorak se navodi da su štetu izazvale „snažne eksplozije“. Švedski istražitelji došli su do sličnog zaključka ranije ovog meseca, okrivljujući za eksplozije „grubu sabotažu“.

Sve tri zemlje su zabranile Rusiji da učestvuje u njihovim istragama, a Švedska je otišla korak dalje, odbijajući da sa bilo kim podeli svoje nalaze zbog implikacija „nacionalne bezbednosti“. Stokholm je takođe odbacio zajedničku istragu sa Danskom i Nemačkom.

Dok su neki zapadni mediji i analitičari okrivili Rusiju za napade na gasovod, Moskva je ovu teoriju odbacila kao „glupu“. Linije Severnog toka predstavljale su i vitalni izvor prihoda za Rusiju i moćnu manu za pregovaranje sa Evropom, pri čemu Moskva kaže da samo Sjedinjene Države imaju koristi od njihovog uništenja.

„Svi razumeju ko stoji iza ovoga i ko je korisnik“, izjavio je prošle nedelje ruski predsednik Vladimir Putin, objašnjavajući da se sa neispravnim gasovodima „tečni prirodni gas iz SAD može naterati u evropske zemlje na mnogo većoj Skala.“

Rusija smatra eksplozije Severnog toka „terorističkim aktom“, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zahteva međunarodnu istragu. Zaharova je napomenula da je NATO ovog leta sproveo vojne vežbe sa podvodnim dronovama u blizini Bornholma, verovatno misleći na vežbe Alijanse BALTOPS 2022, održane u julu.