Bajden obećava zakon o pravima na abortus ako demokrate zadrže kontrolu nad Kongresom

Bajden obećava zakon o pravima na abortus ako demokrate zadrže kontrolu nad Kongresom

Američki predsednik Džo Bajden, pod ponovnim pritiskom zbog visoke inflacije zbog približavanja međuizbora, u utorak će reći da planira da pošalje predlog zakona Kongresu da garantuje pravo na abortus ako demokrate budu kontrolisale zakonodavnu vlast sledeće godine.

Bajdenove demokrate bi mogle da izgube kontrolu nad Predstavničkim domom, a možda i Senatom, na izborima u novembru.

On pokušava da okupi stranku i njene pristalice oko prava na abortus, koja su oštro ograničena odlukom Vrhovnog suda pre skoro četiri meseca da poništi značajnu presudu Roe protiv Vejda.

„On će reći da ako američki narod izabere više demokratskih senatora u novembru i zadrži Dom demokrata, prvi zakon koji će poslati sledećem Kongresu biće da kodifikuje Roe i on će ga potpisati oko 50. godišnjice Roea odluka“, rekao je demokratski zvaničnik.

Demokrate trenutno imaju neznatnu većinu u Predstavničkom domu i kontrolišu 50-50 Senat kroz sposobnost potpredsednice Kamale Haris da daje nerešene glasove.

Bajden će u utorak održati govor u istorijskom Hauard teatru u Vašingtonu.

Dok je abortus igrao ključnu ulogu u srednjoročnim porukama demokrata, ankete Rojtersa/Ipsosa pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti zbog inflacije.

Širom zemlje, samo 8% Amerikanaca je navelo kraj nacionalnih prava na abortus kao pitanje koje će najviše uticati na to kako će glasati u novembru, u poređenju sa 27 odsto koji je naveo inflaciju u anketi sprovedenoj od 27. septembra do oktobra. 3.

Oko 20% demokratskih žena navodi ukidanje nacionalnih prava na abortus kao svoje glavno pitanje za poluvreme, u poređenju sa 22 odsto koji navodi inflaciju. Izvan te grupe, abortus je niži prioritet.

Oko 9% demokratskih muškaraca navelo je abortus kao svoju glavnu temu, u poređenju sa 19 odsto koji navodi inflaciju.

Bajden i najviši zvaničnici Bele kuće ovog meseca su najavili nove smernice i grantove za zaštitu prava na abortus i kontracepciju. Rekao je da neće „sedeti i dozvoliti republikancima širom zemlje da sprovode ekstremne politike“.

Zabrana abortusa stupila je na snagu u više od deset država od presude Vrhovnog suda 24. juna.