Apple zamrzava planove za korišćenje kineskih IMTC čipova

Apple zamrzava planove za korišćenje kineskih IMTC čipova

Američki tehnološki gigant Apple Inc stavio je na čekanje planove za korišćenje memorijskih čipova kineske kompanije Iangtze Memori Technologies Co (IMTC) u svojim proizvodima, nakon što je Vašington uveo strožu kontrolu izvoza kineskih tehnoloških kompanija, izvestio je Nikkei u ponedeljak.

Apple je prvobitno planirao da počne da koristi NAND fleš memorijske čipove koje finansira država IMTC već ove godine, rekao je Nikkei, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim. Prvobitno je planirano da se čipovi koriste samo za iPhone koji se prodaje na kineskom tržištu.

Razmišljao je o eventualnoj kupovini do 40% čipova potrebnih za sve iPhone uređaje od IMTC-a, navode novine.

Sjedinjene Države su prošle nedelje dodale najvećeg kineskog proizvođača memorijskih čipova IMTC i 30 drugih kineskih subjekata na listu kompanija koje američki zvaničnici nisu mogli da pregledaju, podižući tenzije sa Pekingom, započevši 60-dnevni sat koji bi mogao da izazove mnogo strože kazne.

Ministarstvo trgovine SAD takođe istražuje IMTC zbog toga da li je prekršio kontrolu izvoza Vašingtona prodajom čipova kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavei Technologies Co Ltd.

Sveobuhvatni set kontrole izvoza Kine od strane Bajdenove administracije je pokušaj da se uspori tehnološki i vojni napredak Pekinga prekidom snabdevanja te zemlje određenim poluprovodničkim čipovima napravljenim bilo gde u svetu sa američkom opremom.

Apple nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar, dok je IMTC odbio da komentariše.