Broadcom tražiće rano antimonopolsko odobrenje EU

Broadcom tražiće rano antimonopolsko odobrenje EU

BRISEL – Američki proizvođač čipova Broadcom tražiće rano antimonopolsko odobrenje Evropske unije za predloženu kupovinu kompanije za računarstvo u oblaku VMvare vrednu 61 milijardu dolara, ukazujući na konkurenciju Amazona, Majkrosoft i Gugl, rekli su ljudi upoznati sa ovim pitanjem, preneo je Rojters.

Najavljen u maju, ovaj posao je drugi najveći globalno do sada ove godine i označava pokušaj kompanije Broadcom da diverzifikuje svoje poslovanje na softver za preduzeća.

Tehnološki dogovori izazvali su intenzivnu kontrolu od strane regulatora širom sveta zabrinutih zbog koncentracije snage u nekoliko igrača i mogućnosti da veće kompanije kupe novoosnovane kompanije samo da bi ih ugasile.

„Ovaj (dogovor) stvara veću konkurenciju na tržištu oblaka gde sada postoje veoma veliki igrači. Ovo uopšte ne mora da ide u drugu fazu“, rekao je jedan od ljudi, misleći na četvoromesečno trajanje Evropske komisije. druga faza istrage.

„Da bi Komisija prešla na drugu fazu, mora postojati stvarni problem konkurencije – horizontalni, vertikalni, rizik od povlačenja imovine – i mislim da možemo pokazati da ti rizici u ovom slučaju zaista ne postoje“, rekla je osoba.

Broadcom tek treba da traži odobrenje EU za sporazum.

„Nastavljamo da napredujemo sa našim različitim regulatornim podnescima širom sveta, pri čemu se taj posao odvija prema očekivanjima“, saopštila je kompanija.

U svom pregledu Dellove (DELL.N) kupovine kompanije za skladištenje podataka EMC Corp u vrednosti od 67 milijardi dolara u 2016. godini, agencija za sprovođenje konkurencije u EU je rekla da EMC-ov VMvare ima jaku poziciju, ali ne i sposobnost niti podsticaj da isključi konkurente.

„U poslednjih pet godina, ono što smo videli je eksponencijalni rast pritiska konkurencije na VMVare od strane onih konkurenata koje Komisija nije uzela u obzir“, rekla je druga osoba, misleći na Amazon, Microsoft i Google, tri najbolja provajdera usluga u oblaku.

„Ovo bi trebalo da bude prva faza istrage zasnovana na činjenicama“, rekla je osoba, misleći na preliminarnu reviziju spajanja EU.