Honeywell predviđa porast isporuka privatnih aviona

Honeywell predviđa porast isporuka privatnih aviona

Kompanija Honeywell International Inc u nedelju je podigla svoje izglede za isporuku poslovnih aviona, pošto je pandemija COVID-19 dovela do talasa korisnika i kupaca koji prvi put rade na privatnom tržištu letenja, prenosi Rojters.

Honeywell predviđa do 8.500 isporuka novih poslovnih mlaznjaka u vrednosti od 274 milijarde dolara od 2023. do 2032. godine, što je 15% više u odnosu na prošlogodišnji izgled, dok se očekuje da će upotreba u 2022. porasti za 9% više.

Potražnja za privatnim letovima porasla je tokom pandemije jer su se bogatiji putnici odlučili za čarter avione zbog zabrinutosti zbog izloženosti virusu.

Putnici koji su nekada leteli prvom klasom komercijalne avio-kompanije sada su sve više prelazili na privatne letove. Honeywell-ova anketa je pokazala da skoro 74% novih korisnika očekuje da će zadržati isti nivo letenja u 2023. kao i 2022. godine.

Poslovni turboelisni i mali mlaznjaci sa kabinom čine po 35 odsto flote koja prevozi ove nove korisnike, a slede srednji mlaznjaci i veliki mlaznjaci velikog dometa, saopštila je kompanija, pozivajući se na svoje istraživanje.

„Potražnja za novim poslovnim avionima je velika koliko smo videli od 2015. i očekujemo visok nivo potražnje i troškova za nove avione još nekoliko godina“, rekao je Hit Patrik, predsednik Honeywell Aerospace-a, američkog aftermarketa.

Anketirani operateri su prijavili nove planove kupovine aviona na nivou 2019. godine, što je od koristi velikim igračima koji posluju na tržištu poslovnih aviona kao što su Airbus SE, Boeing Co, Bombardier Inc i General Dinamics Corp.

U avgustu je izvršni direktor Bombardier-a Erik Matel označio jak trend u poslovanju sa flotom, jer nemaju svi kupci mlaznjak.