Lideri EU spremni da istraže opcije ograničenja cena gasa

Lideri EU spremni da istraže opcije ograničenja cena gasa

BRISEL – Lideri Evropske unije koji se sastaju krajem ove nedelje istražiće niz opcija za ograničenja cena gasa, oko kojih su nedeljama podeljeni, preneo je Rojters.

27 zemalja EU nedeljama je u ćorsokaku oko toga da li i kako ograničiti cene gasa kao deo napora da se ukroti rastuće cene energenata, dok Evropa ulazi u zimu oskudnog ruskog gasa, krize troškova života i moguće recesije.

Cene gasa su porasle pošto je Rusija smanjila dotok u Evropu nakon svoje invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija koje su joj nametnute – što je navelo većinu zemalja EU da zahtevaju ograničenje cene gasa, iako se ne slažu oko njegovog dizajna.

Neke zemlje, uključujući Nemačku, najveće evropsko tržište gasa, i dalje se protive. Oni tvrde da bi ograničavanje cena moglo da izazove porast potražnje za gasom ili da ostavi zemlje koje se bore da privuku ponudu sa globalnih tržišta.

Izvršna vlast bloka, Evropska komisija, trebalo bi da predloži energetske mere za rešavanje krize u utorak, uoči sastanka lidera.

Nekoliko zemalja koje se zalažu za ograničavanje gasa zabrinuto je da Komisija neće izneti opcije koje su predložile, rekao je diplomata EU.

„Nestrpljenje raste sa državama članicama“, rekli su oni. „Tako da smo promenili brzinu i stavili sve što se izvlači… na sto. To je način pritiska na Komisiju da izađe sa što konkretnijim predlozima.

Najnoviji nacrt zaključaka pokazao je da će se lideri složiti da „istraže privremeni dinamički koridor cena“ prirodnog gasa dok se ne uspostavi alternativno merilo cene gasa u EU.

Belgija, Grčka, Italija i Poljska žele koridor cena za veleprodajne transakcije, što bi značilo raspon cena sa centralnom vrednošću ispod tržišne.

U nacrtu se navodi da će lideri takođe „istražiti privremeni okvir EU za ograničavanje cene gasa u proizvodnji električne energije na nivou koji pomaže u snižavanju cena električne energije, a da … ne dovede do ukupne povećane potrošnje gasa“.

Diplomate kažu da bi se mogao postići konsenzus o ograničavanju cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, poznatog kao „iberijski model“ nakon šeme koju su Španija i Portugal sprovele u junu, iako se neki brinu da bi to moglo povećati potražnju EU za gasom.

Diplomata je rekao da istraživanje nekoliko opcija u nacrtu zaključaka za samit ne znači da će bilo koja ili sve nužno biti usaglašene. Ideja je bila da se osigura da nijedno rešenje ne bude odbačeno pre nego što se lideri sastanu.

Ambasadori EU održaće vanredni sastanak u Luksemburgu kasno u ponedeljak kako bi razgovarali o tom pitanju, rekao je diplomata.