Indijska nuklearna podmornica testira raketu

Indijska nuklearna podmornica testira raketu

Indijska mornarica izvela je uspešan test balističke rakete lansirane s podmornice (SLBM), koju je u petak ispalio INS Arihant, prva domaća podmornica na nuklearni pogon u zemlji.

Projektil je „pogodio ciljno područje u Bengalskom zalivu sa veoma visokom preciznošću“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Vojni zvaničnici nisu naveli detalje o tipu projektila, ali su rekli da su „svi operativni i tehnološki parametri sistema naoružanja validirani“.

INS Arihant („Foeslaier“) je prva od pet planiranih autohtono izgrađenih podmornica sa balističkim projektilima na nuklearni pogon (SSBN), dizajniranih i izgrađenih u okviru tajnog projekta broda za naprednu tehnologiju (ATV) Indijske mornarice.

Nakon operativnog raspoređivanja 2018. godine, podmornica je navodno prvobitno bila naoružana sa 12 balističkih projektila K-15 ‘Sagarika’ sposobnih za nuklearno oružje, koje mogu da isporuče teret od 1.000 kg do maksimalnog dometa od oko 750 kilometara.

U međuvremenu, Organizacija za odbrambeno istraživanje i razvoj Indije razvija moćniju raketu K-4, sa dometom od oko 3.500 km. Podmornice klase Arihant moći će da nose četiri projektila K-4.

„Snažna, održiva i osigurana sposobnost za odmazdu je u skladu sa indijskom politikom da ima ‘verodostojno minimalno odvraćanje’ koji podupire njenu posvećenost ‘bez prve upotrebe’,” dodala je vojska, reklamirajući INS Arihant kao „ključni element indijskog nuklearnog odvraćanja sposobnost.”