UN: Silovanje je deo ruske vojne strategije

UN: Silovanje je deo ruske vojne strategije

Dela seksualnog nasilja koje su počinile ruske snage u Ukrajini deo su ruske „vojne strategije“, izjavila je Pramila Paten, predstavnica generalnog sekretara UN za seksualno nasilje u sukobu, prenosi Ukrinform pozivajući se na Forbs.

Paten je potvrdio da je silovanje deo ruske „vojne strategije“ i „namerne taktike za dehumanizaciju žrtava“. Ona je naglasila da „kada se žene danima drže i siluju, kada počnete da silujete dečake i muškarce, kada vidite niz genitalnih sakaćenja, kada čujete žene da svedoče o ruskim vojnicima opremljenim vijagrom, to je očigledno vojna strategija. ”

Prema Patenu, Ujedinjene nacije su uspele da verifikuju više od stotinu slučajeva silovanja ili seksualnog napada u Ukrajini od invazije Rusije u februaru 2022. Podaci dobijeni do danas sugerišu da se starost žrtava seksualnog nasilja kreće od četiri do 82 godine. stari. Žrtve su uglavnom žene i devojke, ali i muškarci i dečaci.

U svom obraćanju, Paten je naglasila potrebu za pravdom i odgovornošću. Ona je dodala da „sada postoji politička volja za borbu protiv nekažnjivosti, a danas postoji konsenzus o činjenici da se silovanja koriste kao vojna taktika, taktika terora“.