Na stotine medveda donirano dobrotvornoj organizaciji

Na stotine medveda donirano dobrotvornoj organizaciji

LONDON – Više od 1.000 Paddingtonovih medveda i drugih medvjedića ostavljenih u znak počasti pokojnoj kraljici Elizabeti Drugoj u Londonu i Vindzoru biće donirano dobrotvornoj organizaciji za djecu, saopštila je u subotu Bakingemska palata, prenosi AP.

Ožalošćeni su ostavili hiljade počasti, uključujući cveće i plišane medvede, ispred Bakingemske palate i u kraljevskim parkovima u Londonu i ispred zamka Vindzor u izlivu tuge nakon što je najduže vladajući monarh u Velikoj Britaniji umro 8. septembra u 96. godini.

Kraljica je postala povezana sa medvedom Paddington, još jednim britanskim nacionalnim blagom, nakon što su se njih dvoje zajedno pojavili u kratkom komičnom videu tokom proslave platinastog jubileja ranije ove godine kako bi obeležili monarhovih 70 godina na prestolu. Na snimku, koji prikazuje kraljicu kako pije popodnevni čaj sa kompjuterski animiranim medvedom Paddington, vidi se kako medvedu govori da deli njegovu ljubav prema sendvičima sa marmeladom – i da ih voli da sakrije u torbicu „za kasnije“.

Bakingemska palata i kraljevski parkovi saopštili su u subotu da će stotine medveda ostavljenih u znak počasti kraljici biti profesionalno očišćeni pre nego što budu isporučeni u Barnado, dobrotvornu organizaciju za decu.

Elizabeta je bila pokrovitelj dobrotvorne organizacije više od 30 godina, a 2016. je prenela pokroviteljstvo Kamili, supruzi kralja Čarlsa III i sada poznatoj kao kraljica supruga.

„Počastvovani smo što možemo da damo domove medićima koje su ljudi ostavili u njenom sećanju“, rekla je Lin Peri, izvršna direktorka Barnardo. „Obećavamo da ćemo se brinuti o ovim medvedima koji će biti voljeni i donositi radost deci koju podržavamo.