Moskva komentariše transfer nuklearne tehnologije Belorusiji

Moskva komentariše transfer nuklearne tehnologije Belorusiji

Rusija ne namerava da da Belorusiji tehnologiju koja bi joj omogućila da modifikuje svoje vojne avione da nose nuklearno oružje, rekao je u petak visoki ruski diplomata.

Govoreći na Prvom komitetu Generalne skupštine UN, koji se bavi pitanjima kontrole naoružanja i bezbednosti, Konstantin Voroncov, zamenik šefa ruske delegacije, izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da NATO svoju nuklearnu infrastrukturu pomeri bliže ruskoj granici.

Izaslanik Moskve je napomenuo da je Poljska nedavno razmatrala uključivanje punog formata u nuklearne misije.

„Takve aktivnosti iz Varšave su značajno pojačane. To uzimaju u obzir Belorusija i Rusija“, rekao je on i dodao da su savezničke kontramere u potpunosti u skladu sa Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja.

Diplomata je rekao da ovi koraci uključuju transfer ruskih sistema Iskander-M, koji su naoružani konvencionalnim projektilima, u Belorusiju.

Voroncov je rekao da bi još jedna mera bila opremanje beloruskih aviona SU-25 sredstvima za nošenje nuklearnog oružja, ali da „prenos tehnologija koje bi omogućile opremanje takvog oružja nije na planu”.

On je objasnio da Rusija ne planira ni da „fizički opremi beloruske sisteme nuklearnim bojevim glavama, niti da takve bojeve glave prenese na belorusku teritoriju. On je naglasio da Moskva takođe nema nameru da uspostavlja objekte za skladištenje nuklearnog oružja u Belorusiji.

Diplomata je dalje rekao da će Rusija pažljivo pratiti politiku NATO-a, posebno nakon što je Poljska predložila da na svojoj teritoriji ugosti američko nuklearno oružje. „Ovo će biti veoma destabilizujući korak, to je očigledno“, upozorio je Voroncov.

Krajem avgusta, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je Minsk završio pripremu nekih svojih vojnih aviona za nošenje nuklearnog oružja. On je zatražio pomoć Rusije u tom pogledu tokom sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom krajem juna, kada je izrazio zabrinutost zbog zahteva Poljske da SAD rasporede taktičko nuklearno oružje na svom tlu.