Ministarstvo pravde traži od suda da prekine arbitarsko razmatranje Trampovih dokumenata

Ministarstvo pravde traži od suda da prekine arbitarsko razmatranje Trampovih dokumenata

VAŠINGTON – Američko ministarstvo pravde zatražilo je u petak od žalbenog suda da prekine pregled dokumenata zaplenjenih iz kuće Donalda Trampa na Floridi od strane treće strane, tvrdeći da sudija nije trebalo da imenuje nezavisnog arbitra dok se bivši predsednik bori zbog krivične istrage o njegovom rukovanju osetljivim državnim dokumentima, preneo je Rojters.

U pitanju je imenovanje specijalnog arbitra od strane saveznog sudije sa sedištem u Floridi, koji će predsedavati Trampovim pravnim naporima da ograniči pristup dokumentima zaplenjenim od strane agenata FBI-a tokom pretresa njegovog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču koji je odobrio sud 8. avgusta. .

Ministarstvo pravde u svojoj peticiji upućenoj 11. američkom okružnom apelacionom sudu sa sedištem u Atlanti navelo je da je američka okružna sudija Ejlin Kenon prekoračila svoja ovlašćenja kada je imenovala specijalnog arbitra da proveri više od 11.000 zaplenjenih dokumenata. Taj potez je u suštini pauzirao krivičnu istragu blokiranjem pristupa odeljenju evidenciji, od kojih je oko 100 označeno kao poverljivo.

„Mjesečna zabrana Okružnog suda izazvala je i nastavlja da nanosi značajnu štetu vladi i javnosti“, navode tužioci u podnesku.

Kenon, Trampov imenovani, imenovao je sudiju Rejmonda Dirija da proveri evidenciju i otkloni sve što bi se moglo smatrati privilegovanim i prikriveno istražiteljima. Cannon je zadužio Dearieja da utvrdi da li neko podliježe povjerljivosti advokata i klijenta ili izvršnoj privilegiji – pravnoj doktrini koja štiti neke komunikacije Bijele kuće od otkrivanja. Takvi dokumenti mogli bi da budu nedostupni istražiteljima.

Tužioci su se protivili reviziji privilegija izvršne vlasti, tvrdeći da dokumentacija pripada vladi, a ne Trampu, i da on ne može, kao bivši predsednik, da uskrati evidenciju izvršne vlasti sadašnjem predsedniku Džou Bajdenu.

Ministarstvo pravde istražuje da li je Tramp prekršio zakon tako što je odneo vladinu evidenciju na svoje imanje na Floridi nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. Tužioci takođe istražuju da li su Tramp ili njegov tim ometali pravdu kada je FBI poslao agente da pretresu njegovu kuću. Zvaničnici su rekli da možda još uvek nedostaje više poverljivih dokumenata.

Otprilike dve nedelje nakon pretresa, Tramp je tužio Ministarstvo pravde i zatražio specijalnu reviziju u pokušaju da zadrži neke od zapisa od istražitelja dok se provera odvija.

Tužioci su prošlog meseca zatražili od 11. okruga da isključi 100 poverljivih stranica iz Dearijevog pregleda i vrati odeljenju pristup tim materijalima, rekavši da je Kenonova zabrana ozbiljno štetila nacionalnoj bezbednosti i istrazi koja je u toku.

11. krug se složio, rekavši da je Cannon pogrešila u svojoj odluci. Sada, Ministarstvo pravde ulaže žalbu na ostatak Cannonovog naloga.

Tužioci su rekli da moraju da imaju pristup svim zaplenjenim spisima za svoju krivičnu istragu. Jedanaesti okrug je saopštio da će predmet saslušati po ubrzanoj osnovi, a konačne podneske će biti dostavljene do 17. novembra.

Tužioci su u sudskom podnesku ove nedelje rekli da su predali većinu zaplenjene dokumentacije Trampovim advokatima na pregled. Kenon je Trampovom timu dao 21 dan da pregleda zapise i utvrdi da li će on ostvariti bilo kakve privilegije nad njima.

Trampovi advokati pokušali su da povrate pristup poverljivim materijalima, ali je Vrhovni sud SAD u četvrtak jednoglasno odbio Trampov zahtev da interveniše.