Ukrajina završila ekshumaciju vojnika u masovnoj grobnici Lajman

Ukrajina završila ekshumaciju vojnika u masovnoj grobnici Lajman

Ukrajinski istražitelji završili su ekshumaciju vojnika u jednoj od dve masovne grobnice otkrivene nakon što su se ruske trupe povukle iz grada Lajman u istočnoj oblasti Donjecka, saopštila je policija u petak, prenosi Rojters.

„Policija je uklonila tela 34 ukrajinska branioca iz masovne grobnice“, navodi se u saopštenju regionalne policije Donjecka. „Nastavljaju se radovi na drugoj lokaciji na kojoj je sahranjeno više od 120 civila. Sudbina svakog poginulog biće utvrđena.

Tela vojnika su prebačena u mrtvačnicu i biće vraćena svojim rođacima na sahranu kada se izvrši identifikacija i utvrdi uzrok smrti, saopštila je policija.

Od 29. septembra, policija u Donjecku saopštila je da je pronašla tela 144 osobe, od kojih 85 civila, od kojih je 108 ekshumirano iz improvizovanih grobnica, a ostali pronađeni u zgradama ili na ulicama.

„Većina mrtvih — 85 — su civili“, rekli su oni. „Neki od njih imaju znake nasilne smrti, posebno povrede od šrapnela.

Najviši ukrajinski tužilac rekao je u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda Karimom Kanom u Hagu da Ukrajina ima 28 istražnih timova na terenu u oblastima koje su nedavno ponovo zauzele ukrajinske snage.

Generalni tužilac Andrij Kostin rekao je da su ruske trupe koje su se povlačile ostavile dokaze o nezakonitom zatvaranju i mučenju civila i deportacijama. Kan, koji je otvorio istragu Međunarodnog krivičnog suda u martu, neće biti oslonjen na to kada bi njegova kancelarija mogla da podnese svoj prvi slučaj, rekavši da će krenuti dalje „kada dokazi budu dovoljni“.

U Lajmanu, grobovi označeni kao tela ljudi ubijenih u maju, kada su se Rusi borili da zauzmu Lajman, uključuju grobove za decu od godinu dana, preneo je Rojters ove nedelje. Rojters nije mogao nezavisno da utvrdi uzroke ili vreme smrti.

Ukrajinske vlasti su više puta optuživale ruske trupe da su počinile zločine na okupiranim teritorijama, što Moskva poriče.