Bajden će potpisati nalog kojim traži uštedu troškova za lekove na recept

Bajden će potpisati nalog kojim traži uštedu troškova za lekove na recept

Predsednik Džo Bajden potpisaće u petak izvršnu uredbu kojom će savezne zvaničnike terati da smanje troškove lekova na recept tokom predizbornog putovanja osmišljenog da promoviše zdravstvenu politiku demokrata, rekao je zvaničnik.

Naredba zahteva od američkog Ministarstva zdravlja i ljudskih službi (HHS) da u roku od 90 dana navede kako će koristiti nove modele nege i plaćanja za smanjenje troškova lekova, rekao je zvaničnik Bele kuće, koji je odbio da bude identifikovan pre pregleda predsednikove akcije .

Bajden planira da potpiše naredbu tokom putovanja koje uključuje zaustavljanje u Kaliforniji u petak i Oregonu u subotu, jer svoju stranku pozicionira kao šampiona nižih troškova zdravstvene zaštite uoči izbora na sredini mandata 8. novembra u trenutku kada je inflacija među glavnim problemima birača .

Podaci od četvrtka pokazuju da su potrošačke cene u SAD skočile za 8,2% u 12 meseci do septembra, nakon što su tokom leta dostigle vrhunac iznad 9% i rasle najbržim tempom od 1981. Troškovi zdravstvene zaštite delimično su krivi u poslednjem mesecu, zajedno sa hranom i kirija.

„Amerikanci su pritisnuti troškovima života – to je istina već godinama i ključni je razlog zbog kojeg se predsednik kandidovao“, rekla je Bela kuća u izveštaju koji je objavljen u petak, a koji okrivljuje farmaceutske kompanije za podizanje cena. „Troškovi zdravstvene zaštite posebno pokreću inflaciju.

HHS je dobio moć da promoviše nove pristupe smanjenju troškova i proširenju nege kroz Inovacioni centar, kreiran zakonom o zdravstvenoj reformi iz 2010. poznatim kao Obamacare i smešten u Centrima za Medicare i Medicaid usluge.

U avgustu je Bajden potpisao Zakon o smanjenju inflacije od 430 milijardi dolara, ovlašćujući saveznu vladu da pregovara o cenama nekih lekova na recept i ograniči troškove za vladin zdravstveni program Medicare.

Oko 65 miliona Amerikanaca je upisano u programe Medicare, koji su više puta bili na udaru kritika zbog troškova za poreske obveznike.