Palestinci: Izraelska vojska ubila jednog na Zapadnoj obali tokom racije

Palestinci: Izraelska vojska ubila jednog na Zapadnoj obali tokom racije

JERUSALIM — Izraelska vojska je u petak pucala i ubila Palestinca tokom racije u izbegličkom kampu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, poslednje krvoproliće u najsmrtonosnijoj rundi borbi u toj oblasti u sedam godina.

Izbile su vatrene borbe između izraelskih snaga bezbednosti i palestinskih militanata u kampu na severu Zapadne obale, što je česta tačka sukoba, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je prvobitno izvestilo da su dvojica poginula, ali je kasnije ispravilo broj poginulih na jednog ubijenog Palestinca i drugog muškarca u kritičnom stanju nakon što je pogođen metkom u glavu. Još pet Palestinaca je ranjeno u nasilnim sukobima, navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska saopštila je da je ušla u Dženin u petak da uhapsi traženog militanta Hamasa koji je izveo nedavne napade na izraelske snage bezbednosti. 24-godišnji Diaa Muhamed Jusef Salama bio je naoružan puškom M-16 dok su izraelske snage bezbednosti uhapsile njega i još dvojicu osumnjičenih, dodaje se.

Upad je pokrenuo pucnjavu dok su militanti u komšiluku, naoružani jurišnim puškama, pokušali da blokiraju izraelski upad. Vojska je saopštila da je otvorila vatru na militante i upozorila neumešane civile da njihovo prisustvo „predstavlja opasnost po život“.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa javila je da je na desetine izraelskih oklopnih vozila prošlo kroz kamp dok su Palestinci nasilno protestovali ispred vladine bolnice. U njemu je identifikovano da je mrtvi 20-godišnji Matin Dababa i navodi se da su lekar i dva bolničara ranjeni jer je kola hitne pomoći zahvaćena u unakrsnoj vatri.

Izrael sprovodi noćne racije na Zapadnoj obali od proleća, kada je niz palestinskih napada na Izraelce ubio 19 ljudi.

Izrael kaže da su njegove operacije usmerene na demontažu militantne infrastrukture i sprečavanje budućih napada i da je bio primoran da deluje zbog neefikasnosti palestinskih bezbednosnih snaga. Palestinci vide noćne upade u njihove gradove, sela i naselja kao način Izraela da produbi svoju okupaciju zemalja koje žele za svoju državu i potkopaju snage bezbednosti.

Izraelski napadi su ubili preko 120 Palestinaca, što je ovu godinu učinilo najsmrtonosnijom od 2015. Izrael kaže da su većina ubijenih bili militanti, ali lokalni mladići koji protestuju zbog upada, kao i neki civili su takođe ubijeni u nasilju. Stotine su uhapšene, a mnogi su stavljeni u takozvani administrativni pritvor, što omogućava Izraelu da ih drži bez suđenja ili optužnice.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u ratu na Bliskom istoku 1967, zajedno sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze. Palestinci traže te teritorije za svoju nezavisnu državu kojoj su se nadali.