Danone se povlači iz Rusije uz otpis od milijardu evra

Danone se povlači iz Rusije uz otpis od milijardu evra

Francuska prehrambena kompanija Danone saopštila je u petak da će odustati od poslovanja sa mlečnom hranom u Rusiji u sporazumu koji bi mogao da dovede do otpisa milijardu evra, najnoviji skupi izlazak iz zemlje od strane globalne kompanije.

„Ovo je najbolja opcija da se obezbedi dugoročni kontinuitet lokalnog poslovanja“, navodi Danone u saopštenju, dodajući da je ruska jedinica činila otprilike 5% neto prodaje grupe u prvih devet meseci ove godine.

Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru, Danone je rekao da su sve opcije u vezi sa njenim lokalnim poslovanjem na stolu.

Danone nije otkrio kome će preneti takozvanu jedinicu za proizvodnju mleka i biljaka (EDP). Rečeno je da je transakcija podložna regulatornim odobrenjima i da će, ako bude završena, rezultirati dekonsolidacijom EDP poslovanja sa njegovih računa.

Planirani izlazak Danonea iz Rusije je druga takva najava ove sedmice od velike zapadne kompanije, nakon što je Nissan prodao svoju imovinu za simboličnu rublju državi, uz gubitak od oko 687 miliona dolara.