TomTom prognozira veću godišnju prodaju nakon pada u trećem kvartalu

TomTom prognozira veću godišnju prodaju nakon pada u trećem kvartalu

Holandska kompanija za navigaciju i digitalno mapiranje TomTom u petak je podigla svoje izglede za 2022, pošto su povećana proizvodnja automobila i veća prodaja lokacijskih tehnologija uticali na rezultate u trećem kvartalu.

Grupacija sa sedištem u Amsterdamu, čiji se kupci kreću od velikih automobilskih kompanija do vodećih globalnih tehnoloških firmi, predviđa ceogodišnji prihod od 505-520 miliona evra, uključujući 410-425 miliona evra od svog osnovnog poslovanja sa tehnologijom lokacija.

Prethodno je vodio prihod od 470-510 miliona evra, sa 380-420 miliona evra generisanim od lokacijske tehnologije.

Kompanija, čiji su klijenti Folksvagen, Renault i Microsoft, pogođena je globalnim nedostatkom čipova koji je poremetio automobilsku i elektronsku industriju, kao i inflacijom visokih troškova .

„Makroekonomske neizvesnosti i inflatorni pritisci utiču na globalnu proizvodnju automobila, kao i na naše nivoe troškova“, rekao je u saopštenju šef finansija Tako Titulaer.

Ipak, kvartalna prodaja je podstaknuta povećanjem obima proizvodnje automobila na TomTomovim ključnim tržištima, saopštila je kompanija.

Tehnološki posao, koji proizvođačima automobila, vladama i tehnološkim firmama obezbeđuje mape, informacije o saobraćaju i softver za navigaciju, povećao je svoj prihod u trećem kvartalu za 14% na 108,3 miliona evra, što je iznad prosečne procene analitičara od 101 milion evra.

Ukupan prihod grupe iznosio je 136,3 miliona evra, nadmašivši procenu analitičara od 126 miliona evra.

TomTom očekuje da će slobodan odliv gotovine u 2022. biti oko 2% prihoda, isključujući restrukturiranje njegove jedinice Maps, u odnosu na odliv od 5% u prethodnim smernicama.

Ponovila je svoju prognozu prihoda za 2023., ali je snizila smjernice za slobodan novčani tok sa najmanje 5% na rentabilnost.