Harvard gubi novac u 2022. fiskalnoj godini

Harvard gubi novac u 2022. fiskalnoj godini

NjUJORK – Fond zadužbina Univerziteta Harvard, najveća svetska univerzitetska zadužbina, izgubio je novac tokom prošle godine, označivši dramatičan preokret u odnosu na dobit iz prethodne godine, pipe Rojters.

Uznemireni globalnim tržištima, Harvard Management Co saopštio je da je izgubio 1,8% u fiskalnoj godini završenoj 30. juna, ostavljajući ukupnu zadužbinu na 50,9 milijardi dolara.

Zvaničnici univerziteta nazvali su prinos „veoma dobrim rezultatom“ uzimajući u obzir pad tržišta akcija i obveznica, ali su priznali da je prošlogodišnji dobitak od 34 odsto, koji je uvećao fond na 53,2 milijarde dolara, „prigušen ovogodišnjim tržišnim preokretima“.

„Najznačajniji uticaj je bio loš učinak globalnih tržišta kapitala tokom godine“, rekao je N.P. „Narv“ Narvekar, izvršni direktor Harvard menadžmenta, napisao je u pismu objavljenom u četvrtak.

S obzirom na njegovu veličinu, Harvardove investicione strategije i prinos se pažljivo prate. Drugi istaknuti univerziteti su takođe rekli da se bore sa tržištima koja su uzdrmana inflacijom, ratom u Ukrajini i rastućim kamatnim stopama.

Međutim, Harvardov rival iz Ivi League univerziteta Jejl prijavio je mali porast od 0,8% tokom prve godine na čelu novog direktora investicija Metjua Mendelsona, napominjući da je ovo najniži procenat povrata škole od finansijske krize. Zadužbina Jejla iznosila je 41,1 milijardu dolara.

Univerzitet Kolumbija saopštio je da je izgubio 7,6%, ostavljajući zadužbinu na 13,3 milijarde dolara. Pre godinu dana Kolumbija je objavila prinos od 32%.

Univerzitet Braun izgubio je 4,6%, smanjivši vrednost svoje zadužbine na 6,5 milijardi dolara, saopštila je škola.

Najnoviji godišnji prinosi za mnoge škole su najgori od finansijske krize 2008. sa referentnim Vilshire Trust Universe Comparison koji pokazuje gubitak od preko 10% za godinu.

Mnoge od ovih zadužbina su bile pionir u ulaganju novca u hedž i fondove privatnog kapitala, kao i u klase imovine kao što su nekretnine i prirodni resursi.

Šef zadužbine Harvarda primetio je da su neki drugi univerziteti povećali prinose ulaskom u konvencionalni energetski sektor. Prošle godine, Harvard je obećao da će prestati da ulaže u fosilna goriva nakon godina pritiska studenata, fakulteta i bivših studenata.