Netflix predstavlja prvu verziju usluge sa oglasima

Netflix predstavlja prvu verziju usluge sa oglasima

SAN RAMON – Netflix će sledećeg meseca predstaviti prvu verziju svoje usluge video strimovanja sa oglasima, dajući gledaocima koji paze na troškove da gledaju većinu njegovih emisija sa velikim popustom u zamenu za trpljenje komercijalnih prekida.

Debitovanje usluge podržane oglasima zakazano je za 3. novembar dok Netflix pokušava da preokrene pad broja pretplatnika. To će koštati 7 dolara mesečno u SAD, što je smanjenje od 55% u odnosu na najpopularniji Netflix-ov plan od 15,50 dolara mesečno, koji je bez oglasa.

Netflix-ova opcija podržana oglasima takođe će biti dostupna u Australiji, Brazilu, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Koreji, Meksiku, Španiji i Velikoj Britaniji, navodi se u objavi u četvrtak glavnog operativnog direktora kompanije Grega Petersa.

Osim što podnose otprilike četiri do pet minuta oglasa tokom svakog sata gledanja, Netflix pretplatnici koji se prijave za jeftiniju uslugu takođe neće moći da preuzimaju TV emisije i filmove za gledanje kada su njihovi uređaji oflajn. Peters je takođe rekao da „ograničena“ količina programa dostupnog na servisu bez komercijalnih sadržaja neće biti u verziji koja podržava oglase zbog problema sa licenciranjem.

Netflix-ova 15-godišnja striming usluga do sada je bila besplatna, ali kompanija Los Gatos, Kalifornija, odlučila je da krene u novom pravcu pre šest meseci nakon što je prijavila svoj prvi gubitak pretplatnika u više od decenije.

Erozija kupaca pogoršala je snažan pad cene akcija koje je uništilo više od 200 milijardi dolara bogatstva akcionara tokom poslednjih 11 meseci. Akcije su porasle nakon objave od četvrtka, ali su i dalje izgubile oko dve trećine svoje vrednosti od dostizanja vrhunca prošlog novembra kada je servis za striming još uvek rastao.

Tokom prve polovine ove godine, Netflix je izgubio 1,2 miliona pretplatnika, ostavljajući ga sa skoro 221 milion. Uprava je u julu predvidela da će povratiti oko milion tih pretplatnika tokom letnjih meseci. Predviđeno je da brojevi za period jul-septembar budu objavljeni u utorak.

Netflix se kladi da će jeftina opcija sa oglasima biti posebno popularna u vreme kada uporno visoka inflacija pritiska milione domaćinstava da ograniče svoju potrošnju, posebno na diskrecione stavke kao što je video strimovanje. Tržište striminga je takođe postalo pretrpano jačom konkurencijom poput Amazona, Apple-a i Valt Disney Co., koji se takođe priprema da uskoro ponudi verziju svoje usluge podržanu oglasima.