Peru: Arheolozi iskopali osam mumija iz kolonijalnog doba

Peru: Arheolozi iskopali osam mumija iz kolonijalnog doba

LIMA – Arheolozi u Peruu iskopali su osam vekova starih mumija na jednom mestu u glavnom gradu zemlje, što je važno otkriće za koje stručnjaci kažu da bi moglo da ukaže na groblje iz kolonijalnog doba, prenosi Rojters.

Arheolozi su u utorak vredno radili u Parku legendi u Limi na obali centralnog Perua, pažljivo čisteći drevne očuvane leševe pronađene ispod lokaliteta, uključujući ostatke dece.

Zvaničnik parka Lucenida Carrion rekla je da najnovije otkriće prati ranije otkriće tri mumije, od kojih je jedna držala drveni krst, početkom avgusta.

„Ovaj nalaz podržava našu hipotezu da bi ovo moglo biti groblje iz kolonijalnog perioda, u vreme prelaska na hrišćanstvo ili katoličanstvo“, rekla je ona.

Mumije su pronađene na neobičnim položajima i sa mešavinom tekstila koji je ukazivao na uticaj španskih kolonija, dodao je terenski menadžer Manuel Moron.

Špansko krvavo osvajanje peruanskog carstva Inka počelo je 1532. i trajalo je četiri decenije. Vladini zvaničnici rekli su da su to mesto zauzimali ljudi Lima i Ichsma pre Inka.

Drugi spomenici otkriveni na istom mestu datiraju pre oko 2.000 godina.