Jermak zahteva da Crveni krst pošalje misiju u koloniju u Olenivka

Jermak zahteva da Crveni krst pošalje misiju u koloniju u Olenivka

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je da Crveni krst narednih dana mora da pošalje misiju u koloniju u Olenivki, gde se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici.

„Šef kabineta predsednika Andrij Jermak postavio je bezalternativni zahtev Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK): u narednim danima pošalji misiju u koloniju u Olenivki na privremeno okupiranoj teritoriji Donjecke oblasti, gde je ukrajinski nalaze se ratni zarobljenici i gde je krajem jula, kao posledica terorističkog granatiranja od strane ruskih okupatora, ubijeno više od 50 branilaca Ukrajine“, saopštio je Jermak tokom video razgovora sa predstavnicima MKCK-a i drugih međunarodnih organizacija.

Andrij Jermak je naglasio da je pitanje uslova u kojima se drže ukrajinski zatvorenici i sa čime se suočavaju u pritvorskim mestima u Ruskoj Federaciji i na privremeno okupiranoj teritoriji Ukrajine danas izuzetno važno.

„Danas se u centru Evrope, nažalost, dešavaju strašne stvari svakog minuta i svakog sata, ponovo su koncentracioni logori i o tome je nemoguće ćutati“, rekao je on.

Šef kabineta predsednika je primetio da ne razume zašto misija Crvenog krsta još nije stigla u Olenivku. On je naglasio da nema vremena za čekanje, jer je reč o ljudskim životima.

Kako je saopšteno, u noći 29. jula snažna eksplozija potresla je zgradu bivše kaznene kolonije broj 210 u Olenivki na privremeno okupiranoj teritoriji Donjecke oblasti, gde su držani ukrajinski ratni zarobljenici. Prema ruskoj strani, u eksploziji je poginulo oko 50 ukrajinskih branilaca, a više od 70 je teško povređeno.