Kuleba je pozvao da se ne dozvoli Ruskoj Federaciji da poremeti „žitni koridor“ preko Crnog mora

Kuleba je pozvao da se ne dozvoli Ruskoj Federaciji da poremeti „žitni koridor“ preko Crnog mora

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da spreči Rusiju da poremeti „žitni koridor“ preko Crnog mora nakon signala iz Moskve da namerava da se povuče iz sporazuma, prenosi „Evropska istina“.

„Rusija radi upravo ono na šta smo upozoravali… Voleo bih da svaka porodica u Africi, Aziji i na Bliskom istoku zna: Ukrajina ne postavlja nikakve dodatne uslove, samo želimo da koridor nastavi da radi. Vreme za zaštitu žitni koridor je upravo sada.Pozivam sve zemlje i organizacije da pošalju jasan signal Moskvi: ucene moraju prestati, Rusiji neće biti dozvoljeno da ugrozi živote miliona ljudi.Moj poziv je posebno upućen onim zemljama koje zavise na žito iz Ukrajine“, naglasio je Dmitro Kuleba.

Kako je saopšteno, 13. oktobra se iz izjave ruskog ambasadora u UN u Ženevi saznalo da je Ruska Federacija poslala UN spisak zahteva, u slučaju čijeg neispunjavanja preti da će se povući iz sporazuma o izvoz žitarica iz Crnog mora, čiji rok važenja ističe u novembru. On nije precizirao kakve je tačno tvrdnje Rusija izrazila i odbio je da dostavi kopiju pisma.