Ključni lideri LA suočavaju se sa političkim posledicama zbog rasističkih izjava

Ključni lideri LA suočavaju se sa političkim posledicama zbog rasističkih izjava

LOS ANĐELES — Tri člana Gradskog veća Los Anđelesa u centru skandala zbog snimka rasističkih komentara svi su imali duge, uticajne karijere u državnoj i lokalnoj politici.

Te karijere su sada u opasnosti jer se Kevin de Leon, Nuri Martinez i Gil Sediljo suočavaju sa ogromnom reakcijom na komentare, date pre skoro godinu dana, a koji su otkriveni ove nedelje.

Snimak je uhvatio grubi razgovor između tri člana saveta i moćnog sindikalnog vođe koji je uključivao jezik za ruganje njihovim kolegama dok su razgovarali o procesu preuređenja grada.

Martinez je u ponedeljak podneo ostavku na mesto saveta. De Leon i Sediljo nisu podneli ostavke, uprkos pozivima brojnih grupa i političara, uključujući predsednika Džoa Bajdena, da to učine.

KEVIN DE LEON

Poznat jednostavno kao „KDL“, de Leon je decenijama bio sila u politici Kalifornije. Rođen u Los Anđelesu od roditelja imigranata, de Leon je počeo da se organizuje protiv Predloga 187, krajnje neuspešne inicijative koja je nastojala da zabrani imigrantima koji žive u zemlji bez zakonske dozvole da koriste državne usluge.

Izabran je u zakonodavnu vlast 2006. godine, uzdigavši se do lidera državnog Senata, moćne pozicije koja mu je dala glavnu reč u odlukama o državnom budžetu i politici.

De Leon je 2017. doneo drsku odluku da izazove veteranku američkog senatora Dajan Fajnštajn, pokrenuvši ogorčenu međupartijsku borbu koju bi na kraju izgubio. Ubrzo je izabran u Gradsko veće Los Anđelesa 2020. Kandidovao se za gradonačelnika ove godine, ali je završio na trećem mestu u predizborima iza biznismena Rika Karuza i predstavnice SAD Karen Bas.

NURI MARTINEZ

Rođen i odrastao u dolini San Fernando, Martinez je veteran lokalnih samouprava u oblasti Los Anđelesa.

Martinezova je počela u Gradskom veću San Fernanda, gde je prvi put izabrana 2003. godine i takođe je bila gradonačelnica. Izabrana je u odbor objedinjenog školskog okruga u Los Anđelesu 2009. godine, pomažući u vođenju drugog najvećeg okruga u državi. Dok je bila tamo, borila se sa sindikatima oko politika koje bi olakšale otpuštanje nastavnika u slučajevima seksualnog nedoličnog ponašanja.

Godine 2013. Martinez je izabran u Gradsko veće Los Anđelesa, zamenivši Tonija Kardenasa, koji je izabran u Predstavnički dom SAD. Pomogla je u donošenju zakona kojim se minimalna plata povećava na 15 dolara po satu.

Gradsko veće Los Anđelesa jednoglasno je izabralo Martinezovu za predsednicu, poziciju koju je preuzela 2020. godine, na početku pandemije koronavirusa. Ona je nadgledala odgovor grada, uključujući uspostavljanje programa pomoći zakupcima. Ona je dala ostavku na mesto u sredu.

GIL CEDILLO

Cedillo je postao poznat kao lider najvećeg sindikata okruga Los Anđeles početkom 1990-ih, ali je izgubio posao u borbi za vlast sa odborom sindikata, objavio je Los Anđeles tajms.

Izabran je u zakonodavnu vlast 1998. godine, gde je bio poznat po svojim uzaludnim pokušajima da donese zakon koji omogućava ljudima koji nisu državljani SAD da dobiju vozačke dozvole od Kalifornijskog odeljenja za motorna vozila. Bivši guverner Džeri Braun je konačno potpisao taj zakon 2013. godine, nakon što je Cedillo napustio zakonodavno telo.

Cedillo je bio uspešniji sa Zakonom o kalifornijskom snu, koji omogućava nekim studentima koji nisu državljani SAD da se kvalifikuju za neku finansijsku pomoć i druge stipendije.

Sediljo je napustio zakonodavnu vlast 2012. zbog ograničenja mandata, ali je 2013. izabran u Gradsko veće Los Anđelesa. Odslužio je dva mandata i pokušavao je da ima još najmanje jedan, ali je ovog leta izgubio na primarnim izborima od aktiviste zajednice Eunisses Hernandez . Cedillo će napustiti funkciju u januaru, ali su ga mnogi pozvali da podnese ostavku odmah nakon snimka rasističkih komentara.