Applied Materials smanjuje kvartalne prihode, procene profita zbog ograničenja izvoza iz Kine

Applied Materials smanjuje kvartalne prihode, procene profita zbog ograničenja izvoza iz Kine

Dobavljač tehnologije za proizvodnju čipova Applied Materials Inc objavio je u sredu da će ograničenja izvoza u Kinu dovesti do gubitka od 250 do 550 miliona dolara u neto prodaji u kvartalu koji se završava 30. oktobra, sa sličnim uticaj koji se očekuje u naredna tri meseca.

Prema novim sveobuhvatnim propisima koje je Bajdenova administracija objavila u petak, američke kompanije moraju prestati da snabdevaju kineske proizvođače čipova opremom koja može da proizvodi relativno napredne čipove osim ako prethodno ne dobiju licencu.

Applied Materials je postala prva američka kompanija za proizvodnju poluprovodnika koja je na uočeni uticaj stavila cifru u dolarima. Akcije kompanije pale su za 1,6% u proširenoj trgovini.

Kina je činila 29% ukupne prodaje Applied Materials u 2021, prema analitičaru Evercore ISI C.J. Muse.

Očekuje se da će prodaja proizvođača alata, uključujući KLA Corp, Lam Research Corp i Applied Materials, biti pogođena za 5% do 10%, napisao je Muse u nedavnoj belešci i da će svaka mera odmazde od Kina bi mogla dodatno uticati na prihode.

Applied Materials je saopštio da će ograničenja smanjiti neto prodaju u četvrtom kvartalu za oko 400 miliona dolara, plus ili minus 150 miliona dolara. Očekuje se da će prilagođeni profit iznositi 1,54 do 1,78 dolara po akciji, što je pad u odnosu na raniju prognozu od 1,82 do 2,18 dolara.

Shodno tome, revidirao je izglede prihoda za četvrti kvartal na 6,15 milijardi dolara na 6,65 milijardi dolara, u poređenju sa prethodnom prognozom od 6,25 milijardi dolara na 7,05 milijardi dolara i nižom od procene analitičara od 6,67 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

„Applied traži dodatne izvozne dozvole i ovlašćenja tamo gde je to potrebno“, saopštila je kompanija.

Kompanija je takođe saopštila da je nedavno primila sudski poziv od kancelarije američkog tužioca za Distrikt Masačusets u kojem se traže informacije u vezi sa svojim kupcima u Kini.

Upozorenje Applied Materials-a dolazi pošto se globalna industrija čipova već suočava sa velikim preprekama usled pada potražnje za računarima, pametnim telefonima i drugim elektronskim uređajima posle COVID-a.