Pad akcija Philips-a zbog upozorenja o profitu

Pad akcija Philips-a zbog upozorenja o profitu

AMSTERDAM – Akcije Philipsa pale su u sredu na najniži nivo u poslednjih deset godina pošto je holandska zdravstvena tehnološka kompanija saopštila da će problemi u lancu snabdevanja pogoditi prodaju, i otpisala 1,3 milijarde evra (1,26 milijardi dolara), prenosi Rojters.

Akcije su pale za 9% u 07:50 GMT na 14,13 evra, dostigavši najniži nivo od juna 2012.

U svom drugom upozorenju o profitu ove godine, Philips je rekao da će osnovni profit u trećem kvartalu pasti za oko 60%, pošto su tekući problemi u lancu snabdevanja smanjili uporedivu prodaju za oko 5%.

Philips je rekao da su problemi sa nedostatkom snabdevanja bili mnogo veći nego što se očekivalo proteklih meseci, nakon nekih znakova poboljšanja ranije u godini, i da će nastaviti da utiču na prodaju u poslednjim mesecima 2022.

Očekivalo se da će ovo ograničiti prilagođenu zaradu pre kamata, poreza i amortizacije (EBITA) na 210 miliona evra u trećem kvartalu, što je pad sa 512 miliona evra godinu dana ranije.

Philips je takođe smanjio svoje izglede za četvrti kvartal, jer sada očekuje pad prodaje uporediv sa „srednjom jednocifrenom cifrom“, dok je ranije bio usmeren na poboljšanje do kraja godine.

„Ova slabost će se takođe preliti u 2023. gde će konsenzus o prilagođenom EBITA-u verovatno takođe trebati da se smanji za najmanje 10%“, rekao je analitičar ING-a Mark Heselink u belešci.

„Sledeći korak biće ciljevi za 2025. koji su postali veoma izazovni, posebno sada kada se ne očekuje da će se posao za negu spavanja i disanja u potpunosti oporaviti nakon povlačenja.

Philips je prošle godine šokirao investitore povlačenjem 5,5 miliona ventilatora koji se koriste za lečenje apneje u snu, zbog zabrinutosti da bi pena koja se koristi u mašinama mogla postati toksična.

Odlazeći izvršni direktor Frans van Houten rekao je da je narušavanje poslovanja nege spavanja „najbolja procena“ efekata uredbe o saglasnosti koju je predložila američka Uprava za hranu i lekove za rešavanje problema, zbog kojih je Philips oduzeo oko 28 milijardi evra. tržišnu vrednost u poslednjih 15 meseci.

„Detalji dekreta o saglasnosti u ovom trenutku nisu u potpunosti usaglašeni“, rekao je Van Houten u razgovoru sa analitičarima. „Stvarno su rani dani, danas ne možemo dati više detalja.

Van Houten će do kraja nedelje predati uzde kompanije novoizabranom izvršnom direktoru Roju Jakobsu, nakon što je Filips u avgustu neočekivano najavio svoj odlazak.

Philips će objaviti pune rezultate za treći kvartal 24. oktobra.