NASA: Probni let Artemis 14. novembra

NASA: Probni let Artemis 14. novembra

NASA je za cilj imala 14. novembar za treći pokušaj lansiranja svoje velike rakete sledeće generacije, saopštila je u sredu američka svemirska agencija, nakon što su nedelje tehničkih neuspeha i loše vreme odložili inauguralnu misiju Artemis, prenosi Rojters.

Planovi predviđaju da se raketa Space Launch Sistem (SLS) od 32 sprata i njena kapsula Orion vrate nazad na Launch Pad 39B u NASA-inom svemirskom centru Kenedi u Kejp Kanaveralu, na Floridi, već u petak, 4. novembra, kako bi se obnovio poslednji let pripreme.

Bezbednosni propisi i pogoršani vremenski uslovi koje je izazvao uragan Ian primorali su svemirsku agenciju da vrati visoki raketni brod u svoj hangar prošlog meseca nakon dva prekinuta pokušaja lansiranja, 29. avgusta i 3. septembra.

Standardno održavanje koje još treba da se obavi na podlozi uključuje popravku manjih oštećenja na izolacionim materijalima i punjenje ili zamenu baterija na raketi, kao i na njenom satelitskom teretu i sistemu za završetak leta, navodi NASA u saopštenju u kojem je najavljen novi datum lansiranja.

Zvaničnici NASA-e su ranije rekli da je curenje vodoničnog goriva koje ih je primoralo da obrišu poslednje odbrojavanje tri sata pre poletanja otad rešeno.

Novo ciljani 69-minutni lansirni prozor za misiju Artemis I 14. novembra otvara se u 12:07 EST (04:07 GMT), sa mogućnostima rezervnog lansiranja od dva sata za 16. i 19. novembar, saopštila je NASA.

Najnoviji niz poteškoća u poslednjih nekoliko meseci dolazi na kraju programa razvoja raketa više od jedne decenije u nastajanju, sa godinama kašnjenja i milijardama dolara prekoračenja troškova prema NASA-inim SLS i Orion ugovorima sa Boeing Co (BA.N ) i Lockheed Martin Corp (LMT.N), respektivno.

Pored tehničkih izazova, Artemis I signalizira veliku prekretnicu za NASA-in post-Apolo program letova u svemir, nakon decenija fokusiranja na misije u niskoj orbiti sa spejs šatlovima i Međunarodnom svemirskom stanicom.

Artemis I, čiji je cilj bio lansiranje kapsule Orion na probni let bez posade do Meseca i nazad, označio bi debitantsko putovanje i SLS rakete i Oriona pola veka nakon poslednje lunarne misije Apolona, preteče programa Artemis.

Nazvana po boginji koja je bila Apolonova sestra bliznakinja u drevnoj grčkoj mitologiji, Artemida nastoji da vrati astronaute na površinu Meseca već 2025. godine, iako mnogi stručnjaci veruju da će vremenski okvir verovatno proći.

NASA konačno planira da uspostavi dugoročnu lunarnu bazu operacija kao odskočnu dasku ka još ambicioznijim putovanjima ljudi na Mars.