Ukrajina dobila 4 kompleksa HIMARS i nemački PVO sistem IRIS-T

Ukrajina dobila 4 kompleksa HIMARS i nemački PVO sistem IRIS-T

Ukrajina je od SAD dobila još četiri raketna artiljerijska sistema HIMARS, saopštio je ministar odbrane Aleksij Reznikov, piše „Evropska istina“.

„Zahvaljujem se američkom predsedniku Džou Bajdenu i ministru odbrane Lojdu Ostinu III i američkom narodu. HIMARS vreme: dobro vreme za Ukrajince i loše vreme za okupatore. Sjajne vesti pred Ramštajn 6, gde idem sutra“, napisao je Rezinkov. na Tviteru u utorak uveče.

Kasnije je ministar potvrdio i da je Ukrajina dobila prvi PVO sistem IRIS-T od Nemačke.

„U Ukrajini je počela nova era protivvazdušne odbrane. IRIS-T iz Nemačke je ovde. Američki NASAMS su na putu. Ovo je samo početak. A treba nam još. Nema sumnje da je Rusija teroristička država. je moralna obaveza da zaštitimo nebo nad Ukrajinom, da spasemo naš narod“, napisao je on.

Nemački mediji preneli su u utorak da je Nemačka Ukrajini već isporučila prvi od četiri obećana protivvazdušna raketna sistema IRIS-T SLM. Isporuka naredna tri sistema planirana je sledeće godine.

Kopneni sistem PVO IRIS-T SLM prvenstveno je dizajniran da zaštiti civilno stanovništvo odbijanjem vazdušnih napada ruske vojske. Smatra se jednim od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane, koji nije ni u službi Bundesvera.