Dvadeset tenkova T-72 poslato iz Belorusije u Belgorodsku oblast Rusije

Dvadeset tenkova T-72 poslato iz Belorusije u Belgorodsku oblast Rusije

Vojno-industrijski kompleks Belorusije već je uključen u popravku ruske opreme oštećene tokom ratnih dejstava. Pored toga, prva serija od dvadeset tenkova T-72 je uklonjena iz skladišta i poslata u rusku oblast Belgorod, navodi se u izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine od 06:00, 12. oktobra, objavljenom na Fejsbuku.

Kako je navedeno, ruske snage pokušavaju da zadrže privremeno osvojene teritorije, zaustave kontraofanzivna dejstva ukrajinskih odbrambenih snaga na određenim pravcima i pređu u ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Rusi nastavljaju da granatiraju ukrajinske položaje duž linije kontakta, daljinski miniraju teritoriju u određenim oblastima, vrše vazdušno izviđanje, napadaju civilnu infrastrukturu i kuće, kršeći međunarodno humanitarno pravo, zakone i običaje ratovanja. Rusi su tokom proteklog dana ispalili jednu balističku i 28 krstarećih raketa, od kojih su 20 oborile ukrajinske jedinice PVO.

Rusi su izveli 13 vazdušnih napada i više od 40 MLRS napada. Pogođeno je civilno stanovništvo i objekti u više od 40 naselja, uključujući Lavov, Popivka, Čuhunivka, Ladižin, Krivi Rih, Zaporožje, Pavlograd i Nikopolj. Štaviše, upotrebili su 14 iranskih dronova kamikaza za napad na kritičnu infrastrukturu u oblastima Odesa i Nikolajev, od kojih je 12 bespilotnih letelica uništeno.