Roblox: Moderirati 3D je izazov

Roblox: Moderirati 3D je izazov

Dok se platforma za onlajn igre Roblox Corp suočava sa tužbom u kojoj se navodi da je omogućila eksploataciju devojke iz Kalifornije, njen glavni naučnik je rekao da pronalaženje opasnog sadržaja u virtuelnom svetu kompanije nije ništa drugo do uočavanja na video snimku, prenosi Rojters.

„Toliko je izazov moderirati 3D“, rekao je Morgan McGuire u intervjuu na konferenciji Reuters Momentum u Ostinu u utorak. Nije imao komentar na nedavnu tužbu, ali je rekao da je Roblox izgrađen sa sigurnošću i uljudnošću na čelu.

Roblox iz San Matea u Kaliforniji postavlja botove da patroliraju igricama koje su generisali korisnici i pritiskaju dugmad da bi otkrili bilo koji opasan sadržaj koji su igrači prikrili.

Bi-Bi-Si je ove godine izvestio da su korisnici stvorili eksplicitne privatne prostore, poznate kao „stanove“, gde bi digitalni avatari ljudi mogli da se bave virtuelnim seksom.

McGuire je rekao da je kompanija u stanju da ukloni neprikladan sadržaj u roku od nekoliko minuta zahvaljujući softveru za veštačku inteligenciju i moderatorima. Ono što izmiče kontroli nije „užasno loše“, već je verovatnije kršenje uslova, rekao je on.

Ipak, tužba podneta prošle nedelje navodi da su se odrasli muškarci na Roblox-u povezali sa devojkom, koja je rođena 2009. godine, i nagnali je da se prijavi za Discord, Snap Inc (SNAP.N) Snapchat i Meta Platforms Inc (META.O) Instagram da razgovara sa njima. U tužbi se navodi da su je gurali da pije, zloupotrebljavali lekove na recept i slali eksplicitne slike, što je kasnije izazvalo pokušaje samoubistva.

McGuire je rekao da Roblox zabranjuje korisnicima objavljivanje brojeva telefona ili linkova van platforme. Ali kako zamah raste da poveže različite svetove u alternativnu digitalnu stvarnost zvanu metaverzum, Roblox se sarađuje sa konzorcijumom kompanija o tome kako bi mogli da rade zajedno u suočavanju sa različitim standardima, rekao je on.

„Pravi izazov kada počnemo da gledamo na koncept otvorenog metaverzuma je da želimo da budemo u mogućnosti da sačuvamo ono što smo izgradili i da ne dozvolimo da bilo šta uđe u našu platformu“, rekao je on.