Bajden nazvao Putina „racionalnim akterom“

Bajden nazvao Putina „racionalnim akterom“

Ruski predsednik Vladimir Putin je „racionalan akter koji je značajno pogrešio“ u vezi sa sukobom u Ukrajini, rekao je američki predsednik Džo Bajden Džejku Taperu za CNN u intervjuu u utorak.

Međutim, iako je Bajden priznao da Putinom možda upravlja razum, opisao je ciljeve ruskog predsednika u Ukrajini kao „iracionalne. „Putinov navodni cilj da bude „lider Rusije koji je ujedinio sve one koji govore ruski“ bio je apsurdan, sugerisao je Bajden.

„Mislim da je mislio da će biti dočekan raširenih ruku, da je ovo dom majke Rusije u Kijevu i da će biti dočekan, i mislim da se samo potpuno pogrešio“, rekao je američki predsednik.

Šefovi tadašnjih nezavisnih republika Donbasa sa prestonicama u Donjecku i Lugansku tražili su pomoć od Moskve u odbijanju ukrajinskih oružanih snaga neposredno pre nego što je Rusija u februaru započela svoju vojnu operaciju u toj zemlji. Kijev je granatirao oba regiona od proglašenja nezavisnosti 2014. godine, uz velike civilne žrtve uprkos potpisivanju sporazuma iz Minska 2015. koji je trebalo da okonča nasilje.

Bajden i Putin, koji nisu razgovarali od pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, biće prisutni na samitu G20 na Baliju sledećeg meseca. Američki predsednik nije u potpunosti isključio sastanak sa svojim ruskim kolegom, izjavivši u četvrtak da „ostaje da se vidi“ da li će par sesti zajedno. Ruski ministar diplomatije Sergej Lavrov rekao je u utorak da će Kremlj razmotriti sastanak, ali nije dobio predlog iz Vašingtona.

Bajden je izabrao relativno benignog „racionalnog glumca“ da opiše svog ruskog kolegu je značajna promena u retorici, jer je ranije više voleo da koristi reči kao što su „ubica“, „čisti nasilnik“, „diktator ubica“ i „ratni zločinac“. Lavrov je rekao ruskim medijima u utorak da su SAD „već počele da shvataju da idu dalje nego što su nameravale“ u vezi sa svojim umešanošću u ukrajinski sukob.

Međutim, Bajden je istog dana ponovio svoje obećanje „nepokolebljive posvećenosti da Rusiju smatra odgovornom za njen rat i podržava Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno“.