TikTok produbljuje prodor u američku e-trgovinu

TikTok produbljuje prodor u američku e-trgovinu

NjUJORK – Čini se da TikTok produbljuje svoj prodor u e-trgovinu sa planovima za upravljanje sopstvenim skladištima u SAD, prenosi AP.

U protekle dve nedelje, TikTok je objavio nekoliko oglasa za posao na LinkedIn-u tražeći kandidate koji će mu pomoći da razvije i razvije svoju „Fulfillment by TikTok Shop“ u SAD kako bi se prilagodio prodavcima koji koriste aplikaciju. Prema listi, TikTok planira da prodavcima pruži opcije skladištenja, isporuke i vraćanja artikala.

Portparol kompanije odbio je da komentariše TikTok-ove planove za e-trgovinu u SAD.

Ali spiskovi poslova u SAD nude prozor u moguću ekspanziju e-trgovine u SAD. U nekim listama, TikTok kaže da traži kandidata koji može da upravlja programom besplatnog vraćanja, planira kako da premesti zalihe iz jednog skladišta ili preduzeća u drugo i da razvije svoju uslugu ispunjenja u SAD. Na drugom spisku za poziciju u Sijetlu, kompanija se odnosi na globalni tim za e-trgovinu i člana tima koji će biti odgovoran za izgradnju globalne mreže skladištenja, signalizirajući da bi njeni planovi mogli biti mnogo veći.

„Industrija e-trgovine doživela je ogroman rast poslednjih godina i postala je žestoko sporan prostor među vodećim internet kompanijama, a njen budući rast se ne može potceniti“, napisala je kompanija u oglasima za posao. „Sa milionima lojalnih korisnika širom sveta, verujemo da je TikTok idealna platforma za pružanje potpuno novog i boljeg iskustva e-trgovine našim korisnicima.

Akios je prvi izvestio o oglasima za posao.

Kupovina na sajtovima društvenih medija, poznata kao društvena trgovina, je tržište od 37 milijardi dolara u SAD, na čijem čelu je Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, navodi Insider Intelligence. BiteDance, kompanija sa sedištem u Pekingu koja poseduje TikTok, već vodi uspešno tržište društvenih medija na Douiin-u, svojoj dvostrukoj video aplikaciji za kinesko tržište. Portparol TikTok-a je rekao da je kompanija fokusirana na „pružanje trgovcima niza karakteristika proizvoda i opcija isporuke“ na mestima na kojima trenutno ima programe e-trgovine, kao što su jugoistočna Azija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Insider Intelligence projektuje da će oko 23,7 miliona američkih kupaca ove godine obaviti barem jednu kupovinu putem TikToka koristeći pridružene veze ili obavljanje transakcije na samoj platformi.

Neke od tih prodaja već imaju efekta. Zajednice kao što je #BookTok, kutak TikToka posvećen književnosti i čitanju, zaslužne su za povećanje prodaje štampanih ljubavnih knjiga ove godine. Da bi omogućio više kupovina u svojoj aplikaciji, TikTok je prošlog leta rekao da će se udružiti sa kanadskom kompanijom za e-trgovinu Shopifi kako bi omogućio korisnicima da kupuju artikle direktno u aplikaciji.

TikTok intenzivira konkurenciju sa Metom i drugim rivalima, mame mlađe korisnike – kao i popularne influensere – sa Jutjuba, Fejsbuka i Instagrama. Zabavne klipove veličine zalogaja sajta servira algoritam za koji se često čini da zna šta ljudi žele pre nego što učine.

Rezultate je teško zanemariti. U julu, Meta je zabeležila prvi pad prihoda u istoriji, delom zbog konkurencije TikTok-a. U međuvremenu, Jutjub je nedavno saopštio da će omogućiti kreatorima kratkih video snimaka da se pridruže njegovom programu podele prihoda. Ranije je IouTube dozvoljavao podelu prihoda samo za duže video snimke.

U poređenju sa digitalnim oglašavanjem, e-trgovina je mali izvor prihoda za Meta, i verovatno će biti za TikTok u doglednoj budućnosti. U isto vreme, rukovodioci TikTok-a verovatno žele da prošire izvore prihoda kompanije izvan reklama – tržište kojim u SAD dominiraju Meta i Alphabet, koji su vlasnici IouTube-a i Gugla.

Neil Saunders, generalni direktor za GlobalData Retail, rekao je da TikTok-ov doseg i uticaj pomažu da postane moćna sila u oglašavanju i prodaji, a izgradnja te sposobnosti sa skladištima i drugim objektima bi mu omogućila da ponudi kompletnu uslugu.

„Ovo bi istovremeno predstavljalo dodatni izvor prihoda i poboljšalo bi kvalitet iskustva kupovine za potrošače“, rekao je Saunders. Ali ozbiljan prelazak na skladištenje bio bi skup poduhvat, a TikTok bi se suočio sa utvrđenim konkurentima kao što su Amazon i Valmart.

„Međutim, TikTok ima ogromnu publiku i ogromnu bazu korisnika, tako da ima više nego dovoljno potražnje da ovo ima smisla“, rekao je Saunders. „Pod uslovom da TikTok zadrži svoju popularnost, mogao bi da predstavlja pretnju za zaposlene i da se pokaže kao veoma remetilačka sila.

Drugi imaju drugačiji ton.

„To je idiotski“, rekao je Vedbushov analitičar Majkl Pačter. „Oni nemaju šanse da se takmiče i to je potpuni gubitak novca i vremena.“