Rojters: Bajdenov rejting na najnižem nivou

Rojters: Bajdenov rejting na najnižem nivou

VAŠINGTON – Rejting odobravanja američkog predsednika Džoa Bajdena ostao je blizu najnižeg nivoa njegovog predsedničkog mandata ove nedelje, što je mračni znak za izglede njegove Demokratske stranke na izborima 8. novembra na sredini mandata, istraživanje javnog mnjenja Rojters/Ipsos je završeno Utorak pronađen.

Dvodnevna nacionalna anketa pokazala je da 40 odsto Amerikanaca odobrava Bajdenov radni učinak, nepromenjen u odnosu na nedelju dana ranije.

Predsednikova opala popularnost, koja je pala na čak 36% u maju i junu, uticala je na šanse njegove stranke u novembru. Republikanci su favorizovani da osvoje Predstavnički dom, iako stručnjaci kažu da demokrate imaju veće šanse da zadrže Senat.

Preuzimajući dužnost u januaru 2021. usred pandemije COVID-19, Bajdenov mandat obeležili su ekonomski ožiljci globalne zdravstvene krize, uključujući rastuću inflaciju.

Ovonedeljna anketa je pokazala da oko trećine Amerikanaca – uključujući jednog od pet demokrata i dva od pet republikanaca – vidi ekonomiju kao najvažniji problem sa kojim se zemlja suočava.

Mnogo manji udio ispitanika je ukazao na druga pitanja kao hitnija, pri čemu je jedan od 10 demokrata rekao da je najveći problem u zemlji ukidanje nacionalnih prava na abortus, dok je isti udio republikanaca ukazao na kriminal.

Najnovija anketa Rojtersa/Ipsosa, sprovedena onlajn na engleskom širom Sjedinjenih Država, prikupila je odgovore od 1.004 odrasle osobe, uključujući 495 demokrata i 321 republikanca. Ima interval verodostojnosti – meru preciznosti – od četiri procentna poena.