Ukrajina ekshumirala desetine tela u dva oslobođena grada

Ukrajina ekshumirala desetine tela u dva oslobođena grada

LAJMAN, Ukrajina – Ukrajinske vlasti saopštile su u utorak da su ekshumirale tela desetina ljudi, uključujući civile i jednogodišnju bebu, kako bi utvrdili uzrok smrti nakon povlačenja ruskih trupa iz dva nedavno -oslobođeni gradovi u istočnoj Donjeckoj oblasti, piše Rojters.

„Ovo su lokalni civili i naši branioci, vojnici oružanih snaga“, rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko dok su se forenzičari u belim odelima kretali po jednom od lokaliteta na groblju u Limanu, koji su 1. oktobra vraćeni od ruskih snaga.

On je rekao da su u gradu ekshumirana tela 55 ljudi, uključujući i civile. Kancelarija generalnog tužioca saopštila je da su vlasti izbrojale 110 rovova u kojima se nalaze grobovi, uključujući i neke za decu, na groblju Nova Masljakivka.

„Najmlađi ima samo godinu dana“, navodi se u saopštenju na svom sajtu. „Sahranjena je pored cele porodice.

Lutka je naslonjena na podnožje jednog krsta koji označava grob sa imenom Jelene Kisil, rođene 18.10.2019, pored drugog krsta koji obeležava grob Ljudmile Kisil, rođene 27. marta 2021. Obe su umrle 24.05.2022. period kada su se ruske snage borile da zauzmu Lajman.

Kirilenko je rekao da preliminarni rezultati o 55 ekshumiranih tela ukazuju da je smrt posledica „eksplozivnih i projektilnih povreda, povreda od metaka”.

„Takođe, ne isključujemo torturu, posebno među civilnim žrtvama“, rekao je on. Ali samo sudski medicinski veštaci bi to mogli sa sigurnošću da kažu, dodao je on.

Rojters nije mogao nezavisno da utvrdi uzroke ili vreme smrti.

Na odvojenom mestu oko 20 km (15 milja) zapadno u gradu Sviatohirsk, kancelarija glavnog tužioca je saopštila da su pripadnici policije ekshumirali 34 tela, od kojih su neka pokazala znake nasilne smrti, uključujući rane od vatrenog oružja, rebra i frakture lobanje, minske i eksplozivne povrede.

„U automobilu su pronađena i izgorela tela dvojice građana“, navodi se u saopštenju. „Njihov identitet se utvrđuje.

Ukrajinske vlasti su više puta optuživale ruske trupe da su počinile zločine na okupiranim teritorijama, što Moskva poriče.

Prošlog meseca tela 436 ljudi ekshumirana su sa grobnice u severoistočnom gradu Izijumu nakon što je ono oslobođeno. Čini se da je većina umrla nasilnom smrću, rekli su lokalni zvaničnici.