Estonija: Ne treba se plašiti ruskih „crvenih linija“

Estonija: Ne treba se plašiti ruskih „crvenih linija“

Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu pozvao je u utorak saveznike Ukrajine da se ne uplaše upozorenjima ruskog ambasadora Sjedinjenim Državama o prelasku „crvenih linija“ davanjem oružja Kijevu, piše „Evropska istina”.

„Sva ta politika, da tako kažem, smirivanja – šta smo koristili, pa, možda u nekim slučajevima, da izbegnemo eskalaciju – kuda nas je vodila? Pre ovog genocidnog rata, a i sada, mislim da ne treba da se plašimo. Šta drugo može da se desi? Genocid se dešava. I zarad čovečanstva, zarad sopstvene bezbednosti Evrope, moramo delovati“, rekao je on u intervjuu za Si-En-En..

Šef estonskog MIP-a je dodao da Zapad treba da pojača podršku Ukrajini, pre svega „u oblasti protivvazdušne odbrane, zaštite civilnih područja posebno, civilne infrastrukture, posebno pred nastup zime“.

On je takođe pozvao Reinsalua da ne „padne u zamku” ruske nuklearne ucene, jer „jedina osoba koja može odmah da zaustavi rat je Putin”.

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov upozorio Vašington i njegove saveznike da Ukrajini ne daju dodatno naoružanje, upozoravajući da bi to moglo dovesti do dalje eskalacije rata.

„Pozivamo SAD i njene saveznike da ne prelaze „crvene linije“ kojima su se približile. Prestanite da pumpate režim u Kijevu smrtonosnim oružjem. To će samo dovesti do novih žrtava i razaranja, kao i daljeg odugovlačenja sukoba. “ rekao je.

Kako je saopšteno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sada veruje da su SAD „de fakto odavno“ umešane u sukob u Ukrajini i da naoružava „kijevski režim“.