Elon Mask demantuje glasine o Putinu

Elon Mask demantuje glasine o Putinu

Osnivač SpaceX-a Elon Musk demantovao je medijski izveštaj da se konsultovao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pre nego što je tvitovao plan za „mir Ukrajine i Rusije“. On je insistirao da nije razgovarao sa ruskim liderom 18 meseci nakon što su ga u utorak na Tviteru pitali o izveštaju.

U pitanju je izveštaj u utorak objavio Vice, pozivajući se na e-mail političke konsultantske firme Eurasia Group. U svom odgovoru, najbogatiji čovek na svetu je objasnio da je „sa Putinom razgovarao samo jednom i to pre oko 18 meseci“. Tema, kako je rekao, nije Ukrajina, već „svemir. ”

Prema Vice-u, Ijan Bremer, osnivač Eurasia Group, tvrdio je u svom imejlu da je Mask ne samo da je imao nedavni sastanak licem u lice sa Putinom, već je posle toga podelio sočne detalje sa Bremerom. Putin je, kako je Musk navodno rekao Bremeru, „spreman da pregovara“ ako Ukrajina prihvati tri od uslova navedenih u mirovnom sporazumu od 280 karaktera ili manje koji je tvitovao prethodne nedelje.

Ovi uslovi – da Krim ostane ruski sa zagarantovanim vodosnabdevanjem i da Ukrajina ostane neutralna – biće postignuti „bez obzira na sve“, navodno je Putin rekao Teslinom tajkunu. Mask je navodno rekao politikologu da je Putin takođe zapretio nuklearnim udarom ako Ukrajina napadne Krim i da „treba učiniti sve da se taj ishod izbegne“.

U zamenu za poništavanje „greške Hruščova“ i zadržavanje Krima kao ruskog, sa neutralnom Ukrajinom kao tamponom protiv ekspanzionizma NATO-a, Maskov mirovni plan zahteva od Rusije da dozvoli ponavljanje referenduma održanih prošlog meseca u dve republike Donbasa i Zaporožju pod nadzorom UN. i Hersonske oblasti. Sva četiri regiona su zvanično postala deo Rusije ranije ovog meseca nakon što su referendumi pokazali da je ogromna većina glasača za ujedinjenje.

Uznemiren od strane Kijeva, pošto je jedan diplomata rekao Masku da „odjebe“, a predsednik Vladimir Zelenski je odgovorio sopstvenom anketom koja pokazuje da njegovi sledbenici više vole Maska koji „podržava Ukrajinu“, plan je dobio pozitivne kritike iz Moskve. Muskovi sledbenici su podeljeni po tom pitanju, iako je potencijalni budući vlasnik Tvitera primetio da su „botovi“ izašli iz stolarije da utiču na glasanje za Ukrajinu.

Musk, koji je u februaru poklonio Ukrajini hiljade komunikacionih satelita Starlink, insistirao je da je proukrajinski i da samo želi da izbegne nuklearni rat. Međutim, Bremer je takođe tvrdio da mu je Musk rekao da je rekao ruskom predsedniku da je odbio ukrajinski zahtev da aktivira terminale Starlink na Krimu.