Britanska obaveštajna služba planirala bombaški napad na Krimski most

Britanska obaveštajna služba planirala bombaški napad na Krimski most

Britanski obaveštajni zvaničnici su očigledno naručili studiju u aprilu koja ispituje načine da se diže u vazduh ruski Krimski most, piše The Graizone.

Tajna zavera je sastavljena na zahtev visokog obaveštajnog operativca Britanske vojske Krisa Donelija, izvestio je u utorak Grejzon, pozivajući se na interne dokumente i prepisku koju je istraživačko novinarstvo dobilo od neidentifikovanog izvora. Navedeni cilj je bio uništenje mosta da bi se presekao ključni ruski put snabdevanja, izolovanje vojnih snaga na Krimu i privremeno blokiranje pomorskog pristupa Azovskom moru.

Plan puta za napad nosio je naziv „Smelo: Podrška operacijama pomorskih napada u Ukrajini“, a proizveo ju je britanski vojni veteran Hju Vord, prema dokumentima do kojih je došao Grejzon. Donnelli, koji je takođe veteran NATO-a, nazvao je planove „zaista veoma impresivnim“.

Vord je izneo više opcija za dizanje u vazduh mosta vrednog 4 milijarde dolara, uključujući napad krstarećim raketama na betonske stubove sa obe strane centralnog čeličnog luka. Takođe je ispitivao korišćenje ronilaca ili podvodnih dronova za pričvršćivanje mina na stubove na „najslabijem delu“ strukture.

Iako je prošlonedeljni napad na most izveden upotrebom kamion-bombe, a ne opcijama o kojima se govori u analizi UK, postoje indicije da su britanski špijuni podelili svoja otkrića sa ukrajinskom vladom „na najvišim nivoima“, rekao je Grejzon. Agencija je dobila imejl u kojem je Doneli prosledio planove litvanskom ministru odbrane Audrijusu Butkevičijusu.

Donesen telefonom, Vord nije negirao da je pripremio planove napada za Donelija, rekao je Grejzon. „Razgovaraću sa Krisom i potvrditi sa njim šta je spreman da objavim“, rekao je Vord agenciji.

Iako Krimski most dnevno prelaze hiljade civila, studija Velike Britanije nije uključivala izbegavanje neboračkih žrtava. U subotnjem bombardovanju, kako se ispostavilo, poginula su najmanje četiri civila. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je eksploziju terorističkim napadom i ukazao da su vazdušni udari u ponedeljak na infrastrukturne ciljeve u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima izvedeni kao odgovor na incident na mostu.

Ukrajinski mediji javili su da je napad izvršila Služba bezbednosti Ukrajine (SBU). Visoki zvaničnici u ukrajinskoj vladi proslavili su bombardovanje i zbijali šale o tome. SBU je objavila fotografiju oštećenog mosta sa napomenom „Sunce izlazi, most lepo gori“. Viši predsednički pomoćnik Mihail Podoljak objavio je poruku na Tviteru u kojoj je eksploziju nazvao „samo početkom“.