Ukrajinci u Pragu protestuju protiv ruskih raketnih udara

Ukrajinci u Pragu protestuju protiv ruskih raketnih udara

PRAG – Ukrajinci su se okupili u utorak u Pragu drugu večer zaredom kako bi osudili ovonedeljni baraž ruskih raketnih udara na gradove širom Ukrajine i zahtevali više oružja od Zapada kako bi zaštitili svoju naciju, prenosi Asošijeted pres.

Demonstranti su držali plavo-žute krstove sa imenima gradova pogođenih ruskim projektilima.

„Ukrajini je potrebna vazdušna odbrana da bi mogla da spreči masakre civilnog stanovništva i uništavanje naših gradova“, rekla je Anastasija Sihnajevska okupljenima.

„Mi štitimo naše pravo na život“, rekla je Sihnajevska, koja je pobegla iz svog grada Žitomira zbog ruske invazije.

Ljudi su uzvikivali „Ruski terorista!“ i „Više oružja za Ukrajinu!“

Oni su otkrili ogromnu ukrajinsku zastavu i postavili transparente na kojima je pisalo „PVO sistemi za Ukrajinu“, „Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti“ ili „Prestanite da bombardujete Ukrajinu“.

„Sjajno je što nas Evropa podržava, ali nam treba više pomoći“, rekla je 21-godišnja Ivanna Mikuliak. Studentica fizike u Odesi, došla je u Češku da radi kako bi izdržavala svoju porodicu u Ukrajini.

Mitingu su se pridružili i demonstranti koji nisu bili Ukrajinci.

„Ukrajina se bori za nas“, rekla je Julie Levkova, Čehinja koja je pomogla u organizaciji protesta. „Želim da iskoristim sve mogućnosti koje imam ovde i svu svoju energiju da se borim za Ukrajinu u Češkoj.

Sličan skup održan je u ponedeljak u glavnom gradu Rumunije Bukureštu.

U utorak su predsednici 10 evropskih država — Češke, Bugarske, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Crne Gore — rekli da smrtonosni ruski raketni udari ove nedelje na civile u Ukrajini „predstavljaju ratne zločine prema međunarodnom pravu.“

„U ime naših država zahtevamo da Rusija odmah prestane da napada civilne ciljeve“, navodi se u saopštenju. „Nećemo prestati sa našim naporima da pred sud privedemo osobe odgovorne za jučerašnje zločine.