Veb stranice američkih aerodroma nedostupne

Veb stranice američkih aerodroma nedostupne

Očigledno koordinisan napad uskraćivanja usluge koji su organizovali proruski hakeri učinio je veb stranice nekih velikih američkih aerodroma nedostupnim rano u ponedeljak, iako su zvaničnici rekli da to nije uticalo na letove, prenosi Asošijeted pres.

Napade — u kojima učesnici preplavljuju mete neželjenim podacima — izvela je mračna grupa koja sebe naziva Killnet. Uoči napada grupa je objavila listu meta na svom Telegram kanalu.

Iako su veoma vidljivi i usmereni na maksimalni psihološki uticaj, DDoS napadi su uglavnom bučna smetnja, za razliku od hakovanja koje uključuje probijanje u mreže i može da napravi ozbiljnu štetu.

„Jutros smo primetili da je spoljna veb lokacija neispravna, a naši IT i bezbednosni ljudi su u procesu istrage“, rekao je Endru Gobejl, portparol međunarodnog aerodroma Hartsfild Džekson u Atlanti. „Nije uticalo na operacije.“

Delovi veb stranice Međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu su takođe poremećeni, rekla je portparolka Viktorija Spilabot. „Nijedan interni aerodromski sistem nije ugrožen i nije bilo smetnji u radu.

Spilabot je rekao da je aerodrom obavestio FBI i Upravu za bezbednost saobraćaja, a tim za informacijsku tehnologiju aerodroma radi na obnavljanju svih usluga i istrazi uzroka.

Nekoliko drugih aerodroma koji su bili uključeni na Killnet-ovu ciljnu listu prijavili su probleme sa svojim veb lokacijama.

Ministarstvo vazduhoplovstva Čikaga je u saopštenju navelo da su veb-sajtovi za aerodrome O’Hare International i Midvej isključeni rano u ponedeljak, ali da to nije uticalo na rad aerodroma.

Prošle nedelje, ista grupa hakera preuzela je odgovornost za napade uskraćivanjem usluge na veb stranice državnih vlasti u nekoliko država.

Džon Hultkvist, potpredsednik za obaveštajne podatke o pretnjama u kompaniji za sajber bezbednost Mandiant, napisao je na Tviteru da su napadi uskraćivanja usluge, poput onih usmerenih na aerodrome i državne vlade, obično kratkotrajni i „obično su površni“.

„Ovo nisu ozbiljni uticaji koji su nas držali budnima“, rekao je on.

Umesto toga, ovakvi napadi obično otkrivaju nedovoljnu pažnju vebmastera na adekvatnu zaštitu od metka na sajtovima, što sada uključuje uslugu DDoS zaštite.